La gestió de boscos públics i prevenció d’incendis van generar 21 llocs de treball a les Terres de l’Ebre el 2017

Escrit per el 12 de gener de 2018

La gestió forestal dels boscos públics i les mesures de prevenció d’incendis que va executar el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), amb fons del Departament d’Agricultura, van permetre aquest passat 2017 generar fins a 21 llocs de treball al territori. Els responsables de l’organisme de base municipal, que va actuar en quinze municipis ebrencs amb una inversió final de 830.000 euros, aspiren a ampliar la inversió en els municipis en els pròxims anys. Això hauria d’ajudar a revertir la manca de gestió dels boscos públics del territori durant les últimes dècades i, al mateix temps, esperonar el creixement de la petita indústria forestal que existia a les Terres de l’Ebre. Entre els projectes que poden contribuir a fer reviure el sector, apunten des del COPATE, figuren l’impuls de l’ús de la biomassa per alimentar energèticament edificis i instal·lacions municipals. Un projecte en el qual ja treballen sis municipis ebrencs de cara aquest 2018.

Es tracta de recursos destinats a la gestió forestal de boscos públics així com també mesures de prevenció d’incendis en zones forestals –en aquest cas s’hi inclouen també les privades-. S’han implementat actuacions per fer front als efectes del canvi climàtic als espais forestals del territori. S’han efectuat aclarides, estructuracions, arranjament o construcció de pistes forestals, habilitat franges i instal·lat punts d’aigua per facilitar que els possibles focs tinguin la menor afectació possibles i els boscos siguin més “resilients”. Però també s’ha previst que es puguin aprofitar aquests espais de forma més efectiva en el futur. De fet, segons ha recordat el president del COPATE, Francesc Gas, la meitat de la superfície del territori ebrenc és forestal. I d’aquesta, un 50% ho és de titularitat pública –sigui dels ajuntaments o de la Generalitat.

Tot i que la convocatòria d’ajuts de desembre de 2016 preveia inicialment atorgar 1,07 milions d’euros –entre un 16 i un 17% del total de Catalunya-, finalment se’n van acabar assignant 873.700 dels 921.000 que el COPATE havia sol·licitat. L’organisme creat pels consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià s’ha encarregat de coordinar i encarregar l’execució el gruix de les actuacions previstes en una cinquantena d’expedients que han abastat quinze municipis del territori –principalment, a les comarques del Baix Ebre i la Terra Alta-, on també hi participen les ADF locals. De forma equivalent, segons els responsables de l’ens, la xifra invertida finalment, 830.000 euros, representa la creació de 21 llocs de treball directes i indirectes en un any.

De moment, sis municipis del territori –La Sénia, Horta de Sant Joan, Rasquera, Gandesa, Tivissa i la Fatarella- treballaran aquest 2018 en projectes per poder aprofitar la biomassa per escalfar instal·lacions municipals gràcies a recursos del fons europeu FEDER i amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona. Segons ha afegit Gas, a més, aquest tipus de gestió forestal permet potenciar l’activitat de les ramaderies en espais naturals, fet que ajudaria a diversificar l’economia.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email
Comparteix a Google+

Twitter

AVÍS | Us recordem que avui hi haurà un ❌ tall de subministrament d'energia elèctrica al túnel de la via verda, 📍ubicat a PD Mollet de Benifallet, entre les ⏰07.00 i les 12.00 hores per uns treballs de manteniment a la xarxa.
Disculpeu les molèsties.

Tren València / Tortosa 19:26 - Barcelona E. França 22:25 circula amb una demora de 30 minuts.

AVÍS | El Consell Comarcal del Baix Ebre us informa que 🗓avui i el 20 de setembre hi haurà un ❌ tall de subministrament d'energia elèctrica al túnel de la via verda, 📍 a PD Mollet de Benifallet, entre les ⏰07.00 i les 12.00 hores per uns treballs de manteniment a la xarxa.

Tren València - L'Aldea-Amposta 19:42 - Est.França 22:25 efectuarà la sortida de l'Aldea-Amposta a les 20:10 amb 60 minuts de demora.

El #Ple de @Tortosa aprova per unanimitat la moció de @MovemTortosa per impulsar la consolidació i recuperació de la torre, el poblat, l'església i la pila baptismal medievals de Fullola.

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

La gestió forestal dels boscos públics i les mesures de prevenció d’incendis que va executar el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), amb fons del Departament d’Agricultura, van permetre aquest passat 2017 generar fins a 21 llocs de treball al territori. Els responsables de l’organisme de base municipal, que va actuar en quinze municipis ebrencs amb una inversió final de 830.000 euros, aspiren a ampliar la inversió en els municipis en els pròxims anys. Això hauria d’ajudar a revertir la manca de gestió dels boscos públics del territori durant les últimes dècades i, al mateix temps, esperonar el creixement de la petita indústria forestal que existia a les Terres de l’Ebre. Entre els projectes que poden contribuir a fer reviure el sector, apunten des del COPATE, figuren l’impuls de l’ús de la biomassa per alimentar energèticament edificis i instal·lacions municipals. Un projecte en el qual ja treballen sis municipis ebrencs de cara aquest 2018.

Es tracta de recursos destinats a la gestió forestal de boscos públics així com també mesures de prevenció d’incendis en zones forestals –en aquest cas s’hi inclouen també les privades-. S’han implementat actuacions per fer front als efectes del canvi climàtic als espais forestals del territori. S’han efectuat aclarides, estructuracions, arranjament o construcció de pistes forestals, habilitat franges i instal·lat punts d’aigua per facilitar que els possibles focs tinguin la menor afectació possibles i els boscos siguin més “resilients”. Però també s’ha previst que es puguin aprofitar aquests espais de forma més efectiva en el futur. De fet, segons ha recordat el president del COPATE, Francesc Gas, la meitat de la superfície del territori ebrenc és forestal. I d’aquesta, un 50% ho és de titularitat pública –sigui dels ajuntaments o de la Generalitat.

Tot i que la convocatòria d’ajuts de desembre de 2016 preveia inicialment atorgar 1,07 milions d’euros –entre un 16 i un 17% del total de Catalunya-, finalment se’n van acabar assignant 873.700 dels 921.000 que el COPATE havia sol·licitat. L’organisme creat pels consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià s’ha encarregat de coordinar i encarregar l’execució el gruix de les actuacions previstes en una cinquantena d’expedients que han abastat quinze municipis del territori –principalment, a les comarques del Baix Ebre i la Terra Alta-, on també hi participen les ADF locals. De forma equivalent, segons els responsables de l’ens, la xifra invertida finalment, 830.000 euros, representa la creació de 21 llocs de treball directes i indirectes en un any.

De moment, sis municipis del territori –La Sénia, Horta de Sant Joan, Rasquera, Gandesa, Tivissa i la Fatarella- treballaran aquest 2018 en projectes per poder aprofitar la biomassa per escalfar instal·lacions municipals gràcies a recursos del fons europeu FEDER i amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona. Segons ha afegit Gas, a més, aquest tipus de gestió forestal permet potenciar l’activitat de les ramaderies en espais naturals, fet que ajudaria a diversificar l’economia.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email
Comparteix a Google+

Twitter

AVÍS | Us recordem que avui hi haurà un ❌ tall de subministrament d'energia elèctrica al túnel de la via verda, 📍ubicat a PD Mollet de Benifallet, entre les ⏰07.00 i les 12.00 hores per uns treballs de manteniment a la xarxa.
Disculpeu les molèsties.

Tren València / Tortosa 19:26 - Barcelona E. França 22:25 circula amb una demora de 30 minuts.

AVÍS | El Consell Comarcal del Baix Ebre us informa que 🗓avui i el 20 de setembre hi haurà un ❌ tall de subministrament d'energia elèctrica al túnel de la via verda, 📍 a PD Mollet de Benifallet, entre les ⏰07.00 i les 12.00 hores per uns treballs de manteniment a la xarxa.

Tren València - L'Aldea-Amposta 19:42 - Est.França 22:25 efectuarà la sortida de l'Aldea-Amposta a les 20:10 amb 60 minuts de demora.

El #Ple de @Tortosa aprova per unanimitat la moció de @MovemTortosa per impulsar la consolidació i recuperació de la torre, el poblat, l'església i la pila baptismal medievals de Fullola.

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

Comentaris dels lectors

Deixa el teu comentari

El teu email no serà publicat. Els camps necessaris estan marcats amb *


Continua llegint

Ràdio Tortosa

La de tots

Current track
TITLE
ARTIST