Els CAPS de les Terres de l’Ebre han realitzat una cinquantena de proves PCR des de dilluns a pacients amb símptomes de COVID

Escrit per el 13 de maig de 2020

Els Centres d’Assistencia Primària de les Terres de l’Ebre han començat a fer proves PCR a pacients amb simptomatologia de COVID-19, coincidint amb l’entrada en la fase 1 del desconfinament. De moment s’han fet 47 proves. El departament de Salut ha canviat d’estratègia a les zones que han entrat a la fase 1 de la desescalada com és el cas de les Terres de l’Ebre. Fins ara, com que només es podia sortir al carrer per casos molt concrets, es feia un seguiment mèdic dels des centres d’assistència primparia dels casos de persones amb simptomatologia lleu de la COVID-19 però no se’ls feia la prova. Des d’aquest dilluns però els CAP’s del territori que estan operatius  han començat a fer  proves PCR a les persones que presenten símptomes de coronavirus amb l’objectiu de detectar qualsevol possibre rebrot de la malaltia. De moment ja s’han fet, fins avui 47 proves diagnòstiques. Així ho ha explicat la directora de Salut a l’Ebre, Mar Lleixà….

 

Les proves s’envien als laboratoris de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, que s’han reforçat per poder implantar aquest nou protocol de tests amb la fase 1 de la desescalada del confinament a Ebre i a Tarragona. Els resultats es reben en 24 o 36 hores, “segons com estiguin de tensats els laboratoris” però s’ha previst que a l’Ebre es prenguin una quinzena de mostres diàries de mitjana. 

D’altra banda, el departament de Salut ha realitzat unes 3.000 proves PCR a residències de gent gran i centres de discapacitats de les Terres de l’Ebre, tan a usuaris com a treballadors. D’aquestes, només 4 han donat positiu en pacients asimptomàtics. Mar Lleixà…

Des de Salut es recomana que qualsevol persones que presenti símptomes de COVID-19 es posi  en contacte telefònicament amb el seu CAP de referència o amb el 061 i a partir d’aquí els professionals mèdics l’indicaran quan i com es farà la prova PCR, que pot ser al mateix centre o al domicili del pacient. També la resta d’usuaris amb d’altres afectacions, han de contactar primer  amb els centres sanitaris d’assistència primària.

Pel que fa al funcionament dels Centres d’Assistència Primària, continuen prioritzant l’assistència telefònica o telemàtica. S’han incrementat també les visites a domicilis.  De fet han canviat les estructures dels centres i S’han habilitat circuïts diferenciats de coronavirus per extremar la seguretat entre pacients i professionals.

D’altra banda, Salut demana que es traslladin a Epidemiologia, al Departament, les dades que es recullin “fora del circuit”, en iniciatives particulars per exemple d’empreses que facin tests ràpids o serològics als seus treballadors, perquè és d’acord amb la informació disponible que es fan les previsions. Lleixà ha recordat que els tests ràpids i serològics són complementaris als PCR, “única prova vàlida”, i ha recomanat que no es facin aquestes proves en l’àmbit particular perquè es corre el risc de donar “una falsa sensació de seguretat” a la persona testada sobretot si no es pot comprovar “la sensibilitat” de la prova.

Es poden donar falsos positius o negatius així com resultat immunològics que no són garantia de res perquè s’han detectat casos de persones que han contret el virus per segon cop després d’haver-lo passat. “Tenim molt poca informació, estem escrivint entre tots la història de com es comporta el virus i entenc que surtin aquest tipus d’iniciatives però i cal consultar i informar el Departament perquè no confonguem a les persones i que tothom tingui clar quin és el protocol que el cobreix i el que realment ajudarà a tenir un diagnòstic”, ha reclamat Lleixà.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

Els Centres d’Assistencia Primària de les Terres de l’Ebre han començat a fer proves PCR a pacients amb simptomatologia de COVID-19, coincidint amb l’entrada en la fase 1 del desconfinament. De moment s’han fet 47 proves. El departament de Salut ha canviat d’estratègia a les zones que han entrat a la fase 1 de la desescalada com és el cas de les Terres de l’Ebre. Fins ara, com que només es podia sortir al carrer per casos molt concrets, es feia un seguiment mèdic dels des centres d’assistència primparia dels casos de persones amb simptomatologia lleu de la COVID-19 però no se’ls feia la prova. Des d’aquest dilluns però els CAP’s del territori que estan operatius  han començat a fer  proves PCR a les persones que presenten símptomes de coronavirus amb l’objectiu de detectar qualsevol possibre rebrot de la malaltia. De moment ja s’han fet, fins avui 47 proves diagnòstiques. Així ho ha explicat la directora de Salut a l’Ebre, Mar Lleixà….

 

Les proves s’envien als laboratoris de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, que s’han reforçat per poder implantar aquest nou protocol de tests amb la fase 1 de la desescalada del confinament a Ebre i a Tarragona. Els resultats es reben en 24 o 36 hores, “segons com estiguin de tensats els laboratoris” però s’ha previst que a l’Ebre es prenguin una quinzena de mostres diàries de mitjana. 

D’altra banda, el departament de Salut ha realitzat unes 3.000 proves PCR a residències de gent gran i centres de discapacitats de les Terres de l’Ebre, tan a usuaris com a treballadors. D’aquestes, només 4 han donat positiu en pacients asimptomàtics. Mar Lleixà…

Des de Salut es recomana que qualsevol persones que presenti símptomes de COVID-19 es posi  en contacte telefònicament amb el seu CAP de referència o amb el 061 i a partir d’aquí els professionals mèdics l’indicaran quan i com es farà la prova PCR, que pot ser al mateix centre o al domicili del pacient. També la resta d’usuaris amb d’altres afectacions, han de contactar primer  amb els centres sanitaris d’assistència primària.

Pel que fa al funcionament dels Centres d’Assistència Primària, continuen prioritzant l’assistència telefònica o telemàtica. S’han incrementat també les visites a domicilis.  De fet han canviat les estructures dels centres i S’han habilitat circuïts diferenciats de coronavirus per extremar la seguretat entre pacients i professionals.

D’altra banda, Salut demana que es traslladin a Epidemiologia, al Departament, les dades que es recullin “fora del circuit”, en iniciatives particulars per exemple d’empreses que facin tests ràpids o serològics als seus treballadors, perquè és d’acord amb la informació disponible que es fan les previsions. Lleixà ha recordat que els tests ràpids i serològics són complementaris als PCR, “única prova vàlida”, i ha recomanat que no es facin aquestes proves en l’àmbit particular perquè es corre el risc de donar “una falsa sensació de seguretat” a la persona testada sobretot si no es pot comprovar “la sensibilitat” de la prova.

Es poden donar falsos positius o negatius així com resultat immunològics que no són garantia de res perquè s’han detectat casos de persones que han contret el virus per segon cop després d’haver-lo passat. “Tenim molt poca informació, estem escrivint entre tots la història de com es comporta el virus i entenc que surtin aquest tipus d’iniciatives però i cal consultar i informar el Departament perquè no confonguem a les persones i que tothom tingui clar quin és el protocol que el cobreix i el que realment ajudarà a tenir un diagnòstic”, ha reclamat Lleixà.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Twitter

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

Comentaris dels lectors

Deixa el teu comentari

El teu email no serà publicat. Els camps necessaris estan marcats amb *


Continua llegint

Ràdio Tortosa

La de tots

Current track
TITLE
ARTIST