Retroben als Ports una orquídia que feia seixanta anys que no s’observava al massís

Escrit per el 11 de juny de 2020

Dos ambientòlegs tortosins han retrobat al Parc Naturals dels Ports l’orquídia ‘Orchis Cazorlensis’. Aquesta espècie està inclosa al catàleg de flora amenaçada en perill d’extinció i al Massís no se’n veia cap des del 1953.

Així culminen cinc anys de treball de prospecció al Parc Natural per part dels ambientòlegs Marc Aixarch i Bruno Duran. La troballa va tenir lloc el passat mes de maig al terme municipal de la Sénia, en un hàbitat de pineda mixta esclarissada de pi rojal amb predomini pràcticament absolut de pinassa i per sobre els 1.080 metres d’altitud. L’únic exemplar que s’ha observat és reproductiu i ja ha acabat la floració. Aquesta planta de fet és endèmica de la meitat oriental de la península Ibèrica i Mallorca. Els únics registres certs que havien detectat la planta al territori, en concret als Ports, daten de 1915, pel botànic Pius Font, i del 1953, pel botànic Santiago Llensa de Gelcen. Després d’aquestes dates ningú més n’havia observat en aquesta zona, fins a enguany. Marc Aixairch és un dels ambientòlegs.

El fet que aquesta es trobi en el catàleg de flora amenaçada en perill d’extinció comporta un seguit de mesures per a la seva conservació. L’ambientòleg apunta que per això és molt important l’execució del seu pla de recuperació.

Aixarch explica que la troballa evidencia la raresa de l’espècie al territori català i demostra la riquesa florística que conté el massís.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

Dos ambientòlegs tortosins han retrobat al Parc Naturals dels Ports l’orquídia ‘Orchis Cazorlensis’. Aquesta espècie està inclosa al catàleg de flora amenaçada en perill d’extinció i al Massís no se’n veia cap des del 1953.

Així culminen cinc anys de treball de prospecció al Parc Natural per part dels ambientòlegs Marc Aixarch i Bruno Duran. La troballa va tenir lloc el passat mes de maig al terme municipal de la Sénia, en un hàbitat de pineda mixta esclarissada de pi rojal amb predomini pràcticament absolut de pinassa i per sobre els 1.080 metres d’altitud. L’únic exemplar que s’ha observat és reproductiu i ja ha acabat la floració. Aquesta planta de fet és endèmica de la meitat oriental de la península Ibèrica i Mallorca. Els únics registres certs que havien detectat la planta al territori, en concret als Ports, daten de 1915, pel botànic Pius Font, i del 1953, pel botànic Santiago Llensa de Gelcen. Després d’aquestes dates ningú més n’havia observat en aquesta zona, fins a enguany. Marc Aixairch és un dels ambientòlegs.

El fet que aquesta es trobi en el catàleg de flora amenaçada en perill d’extinció comporta un seguit de mesures per a la seva conservació. L’ambientòleg apunta que per això és molt important l’execució del seu pla de recuperació.

Aixarch explica que la troballa evidencia la raresa de l’espècie al territori català i demostra la riquesa florística que conté el massís.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Twitter

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

Comentaris dels lectors

Deixa el teu comentari

El teu email no serà publicat. Els camps necessaris estan marcats amb *


Continua llegint

Ràdio Tortosa

La de tots

Current track
TITLE
ARTIST