Reconstrueixen el Retaule de Santa Anna a la Catedral de Tortosa un cop restaurat

Escrit per el 1 de juliol de 2020

La Catedral de Tortosa tornarà a disposar del seu retaule de Santa Anna, després de ser restaurat. Es tracta del primer retaule de Catalunya de grans dimensions que pateix un desmuntatge per treballar la seva conservació. L’actuació ha permès conèixer una calaixera del segle XVI de l’antiga sagristia. Els treballs de muntatge finalitzaran la setmana vinent.

La neteja i restauració del retaule ha durant uns dos anys i ha hagut de passar per dues fases. Es calcula que l’obra va ser creada l’any 1730 i que des de llavors mai s’havia intervingut. Això havia provocat l’acumulació de brutícia i el col·lapse de tota la seva estructura pel pas del temps. Però també perquè durant la guerra civil van intentar desmuntar-la per cremar-la, tot i que només van aconseguir arrencar algunes peces laterals. Les seves dimensions de 9m d’alt i 7m d’amplada recomanen intervenir-lo in situ, tal com es va fer durant la seva construcció. Però el seu risc de col·lapse va obligar als tècnics i conservadors a iniciar el complex procés de desmuntatge. Així ho ha explicat el responsable dels treballs, Voravit Roonthiva.

La restauració per tant ha consistit en la neteja i conservació de la policromia original, així com també en redissenyar la seva estructura i una nova base. I és que l’actuació ha permès conèixer que el retaule es sustentava sobre una calaixera del segle XVI d’un important interés artístic i històric, que havia servit per guardar elements litúrgics a l’antiga sagristia de la Catedral.

La calaixera restaurada ara s’ha instal.lat a l’actual sagristia. Pel que fa als treballs de muntatge del retaule, ja estan en la recta final i està  previst finalitzar-los la setmana vinent.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email
Comparteix a Google+

Twitter

El festival @acelobertfest celebrarà la nova edició a octubre amb un format reduït https://t.co/25uaQ6vJ0m

L'Ajuntament de @Tortosa aprova la plurianualitat de la urbanització de la plaça d'Espanya i l’increment de les subvencions a les entitats esportives https://t.co/F0nmY0VKmU

Empreses i autònoms ja poden sol·licitar l’ajut de 400 euros a l’Ajuntament de @Tortosa
https://t.co/bx5cOJQnmx

La Zona Blava de #Tortosa serà gratuïta la primera hora d'estacionament a partir de dilluns https://t.co/tcgaFPDpGA

El tècnic reusenc Berni Rubio, nou entrenador del Sénior del @cbcantaires Tortosa https://t.co/ANUIUfKCsC

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

La Catedral de Tortosa tornarà a disposar del seu retaule de Santa Anna, després de ser restaurat. Es tracta del primer retaule de Catalunya de grans dimensions que pateix un desmuntatge per treballar la seva conservació. L’actuació ha permès conèixer una calaixera del segle XVI de l’antiga sagristia. Els treballs de muntatge finalitzaran la setmana vinent.

La neteja i restauració del retaule ha durant uns dos anys i ha hagut de passar per dues fases. Es calcula que l’obra va ser creada l’any 1730 i que des de llavors mai s’havia intervingut. Això havia provocat l’acumulació de brutícia i el col·lapse de tota la seva estructura pel pas del temps. Però també perquè durant la guerra civil van intentar desmuntar-la per cremar-la, tot i que només van aconseguir arrencar algunes peces laterals. Les seves dimensions de 9m d’alt i 7m d’amplada recomanen intervenir-lo in situ, tal com es va fer durant la seva construcció. Però el seu risc de col·lapse va obligar als tècnics i conservadors a iniciar el complex procés de desmuntatge. Així ho ha explicat el responsable dels treballs, Voravit Roonthiva.

La restauració per tant ha consistit en la neteja i conservació de la policromia original, així com també en redissenyar la seva estructura i una nova base. I és que l’actuació ha permès conèixer que el retaule es sustentava sobre una calaixera del segle XVI d’un important interés artístic i històric, que havia servit per guardar elements litúrgics a l’antiga sagristia de la Catedral.

La calaixera restaurada ara s’instal·larà a l’actual sagristia. Pel que fa als treballs de muntatge del retaule, aquests ja es troben en marxa i tenen previst finalitzar-los la setmana vinent.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email
Comparteix a Google+

Twitter

El festival @acelobertfest celebrarà la nova edició a octubre amb un format reduït https://t.co/25uaQ6vJ0m

L'Ajuntament de @Tortosa aprova la plurianualitat de la urbanització de la plaça d'Espanya i l’increment de les subvencions a les entitats esportives https://t.co/F0nmY0VKmU

Empreses i autònoms ja poden sol·licitar l’ajut de 400 euros a l’Ajuntament de @Tortosa
https://t.co/bx5cOJQnmx

La Zona Blava de #Tortosa serà gratuïta la primera hora d'estacionament a partir de dilluns https://t.co/tcgaFPDpGA

El tècnic reusenc Berni Rubio, nou entrenador del Sénior del @cbcantaires Tortosa https://t.co/ANUIUfKCsC

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

Comentaris dels lectors

Deixa el teu comentari

El teu email no serà publicat. Els camps necessaris estan marcats amb *


Continua llegint

Ràdio Tortosa

La de tots

Current track
TITLE
ARTIST