L’Ajuntament de Tortosa organitza una visita a la fortificació de Tenasses

Escrit per el 2 de febrer de 2023

Este diumenge, 5 de febrer, el patrimoni de Tortosa serà protagonista d’una activitat de descoberta que arrancarà des de la plaça de la Catedral i que finalitzarà a la fortificació de Tenasses. Allà, l’Ajuntament de Tortosa durà a terme un acte que vol recordar la contribució ciutadana que va permetre salvaguardar esta part important del conjunt emmurallat de la ciutat, i que posteriorment va fer possible que el consistori n’assumís la titularitat i en pogués iniciar la recuperació. L’acte coincidirà amb la novena ruta Mossèn Sol, que organitza l’entitat Amics dels Josepets. A les 9 h està previst que comence la caminada des de la plaça de la Catedral, un dels punts patrimonials més rellevants de Tortosa. Des d’aquí, la visita permetrà descobrir l’espai Cota 0, on es mostren les restes arqueològiques localitzades en la construcció de la plaça i que corresponen al període des del segle I fins al segle XVI. Posteriorment, la caminada recorrerà el barri de Sant Jaume i s’endinsarà pel call jueu fins a arribar a Tenasses, aproximadament a les 11 h.

 A la fortificació es mostrarà el resultat d’una de les intervencions de rehabilitació que ha fet recentment l’Ajuntament, fet que va comportar la descoberta de l’antic camí cobert que permetia l’accés a l’element defensiu des de la ciutat. Juntament amb això, l’acte també permetrà fer un reconeixement al seguit de persones de Tortosa que, durant 43 anys, van conservar la titularitat de Tenasses per tal que la ciutat la pogués recuperar posteriorment: al 1971, l’Estat espanyol va traure a subhasta la fortificació després que el govern militar hagués deixat de donar-li utilitat. Un grup de tortosins van adquirir-la amb la voluntat d’evitar que passés a mans alienes a la ciutat i que això pogués propiciar-ne la desaparició. 

Al 2014, l’Ajuntament de Tortosa va arribar a un acord amb els propietaris per tal que el municipi recuperés la fortificació i la pogués incloure al seu catàleg patrimonial. Des d’aleshores, el consistori ha dut a terme diverses actuacions de conservació i de rehabilitació, destinades a posar en valor esta part de les muralles. La construcció de la fortificació de Tenasses es remunta fins al segle XVII, en el context de la Guerra dels Segadors. Actuava com a avançada defensiva del sector nord de la muralla de Remolins i tenia com a objectiu consolidar el caràcter de Tortosa com a plaça forta.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Twitter

Aquest migdia s'ha produït una incidència en el subministrament elèctric a #Tortosa que ha afectat 78.000 abonats.

Hores d'ara, els tècnics han recuperat parcialment el servei i queden 966 abonats sense llum

Dijous 30 de març, acte de presentació del nou Espai Joan Moreira de #Tortosa, ubicat a les antigues naus de l'empresa SAMO, a Ferreries.

A les 19.30 h, portes obertes per visitar el nou equipament cultural de la ciutat. L'accés és lliure.

BIBLIOONES programa de llibres i literatura @radiotortosa DIAL 103.3FM dijous 30 de març, a les 12h; repetim el programa el dijous a les 22h i el dissabte a les 12h

Amb un tast de l’espectacle de Valer Gisbert “En cos i ànima” per homenatjar a Maris Lluïsa Wittlin @bibliotecamd

A #Tortosa celebrem l’arribada de la primavera amb una àmplia i variada oferta cultural: teatre, cinema, llibres i molta música. Més de mig centenar de propostes que trobareu a l’Agenda cultural d’abril 👉https://t.co/eDAuzcyQg2

@Tortosa @radiotortosa @tortosaturisme

✅ REOBERT EL TRÀNSIT a la C-12, al seu pas per #Tortosa, després d'haver finalitzat les tasques de retirada del camió accidentat i d'haver netejat la via.

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

Este diumenge, 5 de febrer, el patrimoni de Tortosa serà protagonista d’una activitat de descoberta que arrancarà des de la plaça de la Catedral i que finalitzarà a la fortificació de Tenasses. Allà, l’Ajuntament de Tortosa durà a terme un acte que vol recordar la contribució ciutadana que va permetre salvaguardar esta part important del conjunt emmurallat de la ciutat, i que posteriorment va fer possible que el consistori n’assumís la titularitat i en pogués iniciar la recuperació. L’acte coincidirà amb la novena ruta Mossèn Sol, que organitza l’entitat Amics dels Josepets. A les 9 h està previst que comence la caminada des de la plaça de la Catedral, un dels punts patrimonials més rellevants de Tortosa. Des d’aquí, la visita permetrà descobrir l’espai Cota 0, on es mostren les restes arqueològiques localitzades en la construcció de la plaça i que corresponen al període des del segle I fins al segle XVI. Posteriorment, la caminada recorrerà el barri de Sant Jaume i s’endinsarà pel call jueu fins a arribar a Tenasses, aproximadament a les 11 h.

 A la fortificació es mostrarà el resultat d’una de les intervencions de rehabilitació que ha fet recentment l’Ajuntament, fet que va comportar la descoberta de l’antic camí cobert que permetia l’accés a l’element defensiu des de la ciutat. Juntament amb això, l’acte també permetrà fer un reconeixement al seguit de persones de Tortosa que, durant 43 anys, van conservar la titularitat de Tenasses per tal que la ciutat la pogués recuperar posteriorment: al 1971, l’Estat espanyol va traure a subhasta la fortificació després que el govern militar hagués deixat de donar-li utilitat. Un grup de tortosins van adquirir-la amb la voluntat d’evitar que passés a mans alienes a la ciutat i que això pogués propiciar-ne la desaparició. 

Al 2014, l’Ajuntament de Tortosa va arribar a un acord amb els propietaris per tal que el municipi recuperés la fortificació i la pogués incloure al seu catàleg patrimonial. Des d’aleshores, el consistori ha dut a terme diverses actuacions de conservació i de rehabilitació, destinades a posar en valor esta part de les muralles. La construcció de la fortificació de Tenasses es remunta fins al segle XVII, en el context de la Guerra dels Segadors. Actuava com a avançada defensiva del sector nord de la muralla de Remolins i tenia com a objectiu consolidar el caràcter de Tortosa com a plaça forta.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Twitter

Aquest migdia s'ha produït una incidència en el subministrament elèctric a #Tortosa que ha afectat 78.000 abonats.

Hores d'ara, els tècnics han recuperat parcialment el servei i queden 966 abonats sense llum

Dijous 30 de març, acte de presentació del nou Espai Joan Moreira de #Tortosa, ubicat a les antigues naus de l'empresa SAMO, a Ferreries.

A les 19.30 h, portes obertes per visitar el nou equipament cultural de la ciutat. L'accés és lliure.

BIBLIOONES programa de llibres i literatura @radiotortosa DIAL 103.3FM dijous 30 de març, a les 12h; repetim el programa el dijous a les 22h i el dissabte a les 12h

Amb un tast de l’espectacle de Valer Gisbert “En cos i ànima” per homenatjar a Maris Lluïsa Wittlin @bibliotecamd

A #Tortosa celebrem l’arribada de la primavera amb una àmplia i variada oferta cultural: teatre, cinema, llibres i molta música. Més de mig centenar de propostes que trobareu a l’Agenda cultural d’abril 👉https://t.co/eDAuzcyQg2

@Tortosa @radiotortosa @tortosaturisme

✅ REOBERT EL TRÀNSIT a la C-12, al seu pas per #Tortosa, després d'haver finalitzat les tasques de retirada del camió accidentat i d'haver netejat la via.

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

Comentaris dels lectors

Deixa el teu comentari

El teu email no serà publicat. Els camps necessaris estan marcats amb *


Continua llegint

Ràdio Tortosa

La de tots

Current track
TITLE
ARTIST