L’Ajuntament senyalitza les cases de dos tortosins represaliats pel franquisme: l’alcalde Josep Rodríguez i Joaquin Cid

Escrit per el 20 de novembre de 2023

Tortosa ha homenatjat  dos  tortosins represaliats pel franquisme i executats a Tarragona l’agost de 1939. Es tracta de Josep Rodríguez Martínez, alcalde de la ciutat  entre 1936 i 1939, i el comerciant i transportista Joaquín Cid Subirats. L’homenatge s’ha fet aquest dissabte en el marc de la ruta Tortosa, la Gernika catalana. Amb motiu de la commemoració del 85è aniversari de la fi de la Batalla de l’Ebre. l’Ajuntament ha senyalitzat amb una placa commemorativa les cases on van viure els dos represaliats. L’Alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha destacat la importància de l’acte per donar a conèixer aquestes figures i reparar la seva memòria…

A l’acte hi van assistir familiars dels homenatjats. El net de l’alcalde assassinat, Josep Tomas Rodríguez Rodríguez, i el besnet de Joaquin Cid, Joaquim Arasa Cid, es mostraven satisfets pel reconeixement després de tants anys…


A la ruta, guiada pel professor i escriptor, Emigdi Subirats, hi han participat més de 200 persones. 

D’altra banda, El Memorial de les Camposines, a la Fatarella (Terra Alta), ha sumat aquest diumenge 68 noms de combatents de la batalla de l’Ebre. D’aquesta manera, l’espai ja recorda a 1.819 persones que van participar en aquest episodi de la Guerra Civil espanyola, 85 anys després de la seva fi. La neta d’un dels soldats, la Marta Gascón, ha reivindicat aquest paratge per no oblidar la memòria ni del seu avi ni de tots els que van lluitar-hi, amb independència del bàndol en què ho van fer. …

La consellera de Justícia Gemma Ubasart ha insistit en la importància de les polítiques de memòria democràtica sobretot de cara els més joves…

La directora del COMEBE, Cinta Farnós, ha remarcat la importància de l’homenatge i per als familiars dels morts o desapareguts a la Batalla de l’Ebre. 

El d’aquest diumenge ha posat el punt final als actes de commemoració dels 85 anys de la fi de la batalla de l’Ebre, que s’ha complementat amb activitats a d’altres municipis ebrencs. A més de Tortosa, a Flix s’ha viscut una recreació històrica dels últims mesos de la guerra, mentre que a la Sénia s’han celebrat les Primeres Jornades de Memòria Democràtica, que s’allargaran fins el 29 de novembre. Entre altres activitats, s’hi inclouen visites guiades, projeccions de documentals, xerrades i activitats al voltant del Centre d’Aviació Històrica del municipi.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

Tortosa ha homenatjat  dos  tortosins represaliats pel franquisme i executats a Tarragona l’agost de 1939. Es tracta de Josep Rodríguez Martínez, alcalde de la ciutat  entre 1936 i 1939, i el comerciant i transportista Joaquín Cid Subirats. L’homenatge s’ha fet aquest dissabte en el marc de la ruta Tortosa, la Gernika catalana. Amb motiu de la commemoració del 85è aniversari de la fi de la Batalla de l’Ebre. l’Ajuntament ha senyalitzat amb una placa commemorativa les cases on van viure els dos represaliats. L’Alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha destacat la importància de l’acte per donar a conèixer aquestes figures i reparar la seva memòria…

A l’acte hi van assistir familiars dels homenatjats. El net de l’alcalde assassinat, Josep Tomas Rodríguez Rodríguez, i el besnet de Joaquin Cid, Joaquim Arasa Cid, es mostraven satisfets pel reconeixement després de tants anys…


A la ruta, guiada pel professor i escriptor, Emigdi Subirats, hi han participat més de 200 persones. 

D’altra banda, El Memorial de les Camposines, a la Fatarella (Terra Alta), ha sumat aquest diumenge 68 noms de combatents de la batalla de l’Ebre. D’aquesta manera, l’espai ja recorda a 1.819 persones que van participar en aquest episodi de la Guerra Civil espanyola, 85 anys després de la seva fi. La neta d’un dels soldats, la Marta Gascón, ha reivindicat aquest paratge per no oblidar la memòria ni del seu avi ni de tots els que van lluitar-hi, amb independència del bàndol en què ho van fer. …

La consellera de Justícia Gemma Ubasart ha insistit en la importància de les polítiques de memòria democràtica sobretot de cara els més joves…

La directora del COMEBE, Cinta Farnós, ha remarcat la importància de l’homenatge i per als familiars dels morts o desapareguts a la Batalla de l’Ebre. 

El d’aquest diumenge ha posat el punt final als actes de commemoració dels 85 anys de la fi de la batalla de l’Ebre, que s’ha complementat amb activitats a d’altres municipis ebrencs. A més de Tortosa, a Flix s’ha viscut una recreació històrica dels últims mesos de la guerra, mentre que a la Sénia s’han celebrat les Primeres Jornades de Memòria Democràtica, que s’allargaran fins el 29 de novembre. Entre altres activitats, s’hi inclouen visites guiades, projeccions de documentals, xerrades i activitats al voltant del Centre d’Aviació Històrica del municipi.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Twitter

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

Comentaris dels lectors

Deixa el teu comentari

El teu email no serà publicat. Els camps necessaris estan marcats amb *


Continua llegint

Ràdio Tortosa

La de tots

Current track
TITLE
ARTIST