El Barnahus de Tortosa entrarà en funcionament al mes de febrer

Escrit per el 29 de novembre de 2023

El Govern ha anunciat que el pròxim mes de febrer està previst que es posi en marxa un Barnahus a Tortosa. Recordem que es tracta d’un centre que acull i aten infants i adolescents víctimes d’agressió sexual. Les darreres dades mostren que a les Terres de l’Ebre els casos han augmentat i el 2022 se’n van registrar una vintena. L’espai s’ubicarà en una casa situada al carrer Pompeu Fabra del barri de Ferreries.  

La finalitat del Barnahus és acompanyar els menors d’edat víctimes d’agressió sexual i que sigui el menys traumàtic possible. Les Terres de l’Ebre comptaran amb un d’aquests centres el pròxim mes de feber quan finalitzen els treballs d’adequació del centre que s’ubicarà en una casa del carrer Pompeu Fabra del barri de Ferreries de Tortosa. Les tasques les realitza l’entitat SUARA, que gestionarà el servei.

El Barnahus ofereix un entorn segur i acollidor per a la víctima i garantir-hi les millors condicions per si s’ha de portar a terme una entrevista forense o declaració judicial. És a dir, es centralitza tot en un espai per evitar desplaçaments de la víctima i seran els professionals com metges, forenses i juristes els que vagin al Barnahus.

Les dades mostren un increment de casos de víctimes d’agressió sexual a les Terres de l’Ebre. En anteriors períodes, des del 2018 fins 2020 es van atendre una mitjana de 8 casos a l’any, mentre que el 2020 el casos registrats van ser d’una vintena. 

El director territorial de Drets Socials a les Terres de l’Ebre, Juan Manuel Jaramillo, explica la importància de comptar amb aquest centre que permet ubicar en un únic espai tots els serveis. Jaramillo detalla que s’ha creat un circuit de coordinació entre tots els departaments implicats que abans era inexistent.

L’equip de professionals estarà format per dos tàndems formats per un psicòleg i un treballador social, així com 2 persones de personal administratiu i tècniques del departament de Drets Socials que seran les encarregades de valorar els casos que se’n deriven. Jaramillo explica que la casa havia de tenir unes característiques específiques per acollir tots els serveis.

El de Tortosa serà el segon centre de la demarcació, després de la prova pilot a Tarragona. Un centre que en tres anys ha atès prop de 700 casos. Fruit de la bona acollida, el Govern va decidir impulsar 11 més arreu del país. Des del Govern recorden que el projecte de Barnahus neix als països escandinaus i destaca que Catalunya és pionera al Sud d’Europa en integrar-lo.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

El Govern ha anunciat que el pròxim mes de febrer està previst que es posi en marxa un Barnahus a Tortosa. Recordem que es tracta d’un centre que acull i aten infants i adolescents víctimes d’agressió sexual. Les darreres dades mostren que a les Terres de l’Ebre els casos han augmentat i el 2022 se’n van registrar una vintena. L’espai s’ubicarà en una casa situada al carrer Pompeu Fabra del barri de Ferreries.  

La finalitat del Barnahus és acompanyar els menors d’edat víctimes d’agressió sexual i que sigui el menys traumàtic possible. Les Terres de l’Ebre comptaran amb un d’aquests centres el pròxim mes de feber quan finalitzen els treballs d’adequació del centre que s’ubicarà en una casa del carrer Pompeu Fabra del barri de Ferreries de Tortosa. Les tasques les realitza l’entitat SUARA, que gestionarà el servei.

El Barnahus ofereix un entorn segur i acollidor per a la víctima i garantir-hi les millors condicions per si s’ha de portar a terme una entrevista forense o declaració judicial. És a dir, es centralitza tot en un espai per evitar desplaçaments de la víctima i seran els professionals com metges, forenses i juristes els que vagin al Barnahus.

Les dades mostren un increment de casos de víctimes d’agressió sexual a les Terres de l’Ebre. En anteriors períodes, des del 2018 fins 2020 es van atendre una mitjana de 8 casos a l’any, mentre que el 2020 el casos registrats van ser d’una vintena. 

El director territorial de Drets Socials a les Terres de l’Ebre, Juan Manuel Jaramillo, explica la importància de comptar amb aquest centre que permet ubicar en un únic espai tots els serveis. Jaramillo detalla que s’ha creat un circuit de coordinació entre tots els departaments implicats que abans era inexistent.

L’equip de professionals estarà format per dos tàndems formats per un psicòleg i un treballador social, així com 2 persones de personal administratiu i tècniques del departament de Drets Socials que seran les encarregades de valorar els casos que se’n deriven. Jaramillo explica que la casa havia de tenir unes característiques específiques per acollir tots els serveis.

El de Tortosa serà el segon centre de la demarcació, després de la prova pilot a Tarragona. Un centre que en tres anys ha atès prop de 700 casos. Fruit de la bona acollida, el Govern va decidir impulsar 11 més arreu del país. Des del Govern recorden que el projecte de Barnahus neix als països escandinaus i destaca que Catalunya és pionera al Sud d’Europa en integrar-lo.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Twitter

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

Comentaris dels lectors

Deixa el teu comentari

El teu email no serà publicat. Els camps necessaris estan marcats amb *


Continua llegint

Ràdio Tortosa

La de tots

Current track
TITLE
ARTIST