L’Estat celebra “l’efectivitat” del reforç preventiu d’arenes als punts fràgils del Delta i tramitarà una segona acció

Escrit per el 29 de novembre de 2023

La primera actuació preventiva que s’ha fet per reduir l’impacte dels temporals als punts més fràgils del delta de l’Ebre ha estat eficaç. Les obres van començar fa un any al Trabucador, s’han fet també a l’Illa de Buda i acaben aquests dies a la platja de la Marquesa. Com ha remarcat el director de Costes a Tarragona, Antoni Espanya, aquests espais han resistit “amb consideració” els dos temporals més violents d’enguany, i defensa que “els moviments de sorres preventius han vingut per quedar-se”….

De fet, el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Santiago Castellà, que ha fet la visita de final d’obra aquest dimarts, ha celebrat la renaturalització aconseguida amb aquesta “històrica” actuació amb sorres al Delta i ha defensat que no es descarta “repetir-la a curt i mitjà termini”…

Aquest dijous es donarà per acabada l’actuació preventiva de reforç amb arenes a tres punts del delta de l’Ebre. Tragsa, amb l’assessorament del laboratori d’Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha dut a terme els treballs amb els quals s’han mobilitzat 317.000 metres cúbics de sorres, 150.000 de la punta del Fangar a la platja de la Marquesa fins a Riumar, 150.000 més de la punta de la Banya a l’istme del Trabucador, i 17.000 de la platja del Serrallo a la platja de l’Illa de Buda. La inversió del Ministeri per a la Transició Ecològica ha estat de més de 4 milions d’euros. 

Com ha detallat Vicens Gràcia, de la UPC, l’aportació de sorres acumulades fins “a zones amb deficiència” ha forçat una “renaturalització”, retornant la morfologia que tenien aquests espais abans dels temporals Gloria i Filomena. Segons Gràcia, s’ha aconseguit “pujar la cota de la part emergida i guanyar alguns centímetres”, fet que ha millorat “la resiliència” d’aquestes zones sensibles davant temporals de moderada intensitat. La UPC ha proposat fer altres proves en les platges del Delta on s’ha fet l’actuació ministerial, com la Marquesa. Es tracta, en primer lloc, de les “trampes de sediments”, petites noves llacunes que “atraparan arenes”. Vicens Garcia…

El Ministeri podria aprovar a principis d’any el seu Pla de Protecció del Delta de l’Ebre, un document que inclou el monitoratge de les platges, atendre actuacions d’emergència o actuacions per mobilitzar sediments, però des de Costes iniciaran la tramitació d’una segona actuació preventiva de reforç amb sorres per tenir els tràmits avançats en cas que fos necessària, ja que no està inclosa en la planificació. La tramitació entre les dues adminsitracions va endarrerir aquesta primera un any.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

La primera actuació preventiva que s’ha fet per reduir l’impacte dels temporals als punts més fràgils del delta de l’Ebre ha estat eficaç. Les obres van començar fa un any al Trabucador, s’han fet també a l’Illa de Buda i acaben aquests dies a la platja de la Marquesa. Com ha remarcat el director de Costes a Tarragona, Antoni Espanya, aquests espais han resistit “amb consideració” els dos temporals més violents d’enguany, i defensa que “els moviments de sorres preventius han vingut per quedar-se”….

De fet, el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Santiago Castellà, que ha fet la visita de final d’obra aquest dimarts, ha celebrat la renaturalització aconseguida amb aquesta “històrica” actuació amb sorres al Delta i ha defensat que no es descarta “repetir-la a curt i mitjà termini”…

Aquest dijous es donarà per acabada l’actuació preventiva de reforç amb arenes a tres punts del delta de l’Ebre. Tragsa, amb l’assessorament del laboratori d’Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha dut a terme els treballs amb els quals s’han mobilitzat 317.000 metres cúbics de sorres, 150.000 de la punta del Fangar a la platja de la Marquesa fins a Riumar, 150.000 més de la punta de la Banya a l’istme del Trabucador, i 17.000 de la platja del Serrallo a la platja de l’Illa de Buda. La inversió del Ministeri per a la Transició Ecològica ha estat de més de 4 milions d’euros. 

Com ha detallat Vicens Gràcia, de la UPC, l’aportació de sorres acumulades fins “a zones amb deficiència” ha forçat una “renaturalització”, retornant la morfologia que tenien aquests espais abans dels temporals Gloria i Filomena. Segons Gràcia, s’ha aconseguit “pujar la cota de la part emergida i guanyar alguns centímetres”, fet que ha millorat “la resiliència” d’aquestes zones sensibles davant temporals de moderada intensitat. La UPC ha proposat fer altres proves en les platges del Delta on s’ha fet l’actuació ministerial, com la Marquesa. Es tracta, en primer lloc, de les “trampes de sediments”, petites noves llacunes que “atraparan arenes”. Vicens Garcia…

El Ministeri podria aprovar a principis d’any el seu Pla de Protecció del Delta de l’Ebre, un document que inclou el monitoratge de les platges, atendre actuacions d’emergència o actuacions per mobilitzar sediments, però des de Costes iniciaran la tramitació d’una segona actuació preventiva de reforç amb sorres per tenir els tràmits avançats en cas que fos necessària, ja que no està inclosa en la planificació. La tramitació entre les dues adminsitracions va endarrerir aquesta primera un any.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Twitter

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

Comentaris dels lectors

Deixa el teu comentari

El teu email no serà publicat. Els camps necessaris estan marcats amb *


Continua llegint

Ràdio Tortosa

La de tots

Current track
TITLE
ARTIST