Tortosa commemora el desè aniversari de la mort de Gerard Vergés amb actes durant tot l’any

Escrit per el 22 de febrer de 2024

L’Ajuntament de Tortosa, conjuntament amb altres institucions i entitats, organitzaran un seguit d’actes per commemorar el desè aniversari de la mort de l’escriptor Gerard Vergés, amb l’objectiu de fer un reconeixement al seu llegat literari. Uns actes que s’han iniciat aquest dimecres a la biblioteca Marcel·lí Domingo amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna,  on s’ha llegit un fragment del poema ‘Cofre Àrab de Vergés en prop d’una vintena d’idiomes

L’acte, organitzat per l’Ajuntament, l’Associació Amigues i Amics per la Unesco de Tortosa i Òmnium cultural a les Terres de l’Ebre, ha comptat també amb una conferència sobre la figura i obra de Gerard Vergés a càrrec de Quim Melchor, editor de la revista Solstici….

Així s’ha donat el tret de sortida als actes de commemoració del desè aniversari de la mort de l’escriptor tortosí, Gerard Vergés, que organitzen l’Ajuntament de Tortosa i el departament de Cultura de la Generalitat. Uns actes  que s’allargaran fins l’abril de 2025 i que tenen com a ’objectiu  fer un reconeixement al seu llegat literari. Durant este any s’han organitzat presentacions de llibres, recitals, projeccions i taules rodones.  

L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, destaca que aquest ‘Any Vergés’ ha de servir per posar en valor la vida i obra de l’escriptor per transmetre el seu llegat amb la implicació de totes les administracions i entitats del territori.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Tortosa, Mar Lleixà, remarca que es tracta d’un dels autors més grans de la literatura ebrenca i catalana dels últims 50 anys. Per commemorar la seua figura Lleixà detalla que entre els actes que es preveuen hi ha la creació d’un premi literari, conferències i també es dignificarà l’espai Gerard Vergés, situat al Parc Municipal.

Al novembre les Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc es convertiran en un congrés monogràfic sobre Vergés, sota el títol ‘10 anys sense el poeta del jardí de les delícies’. També s’aproparà la figura del poeta als escolars, de la mà del professor jubilat, Manel Ollé. 

D’altra banda, la directora dels SSTT Cultura, Victòria Almuni, explica que aquest any ha de servir per donar a conèixer el llegat de Vergés més enllà de Tortosa que permetrà celebrar el 2031 el centenari del seu naixement.

Durant la seua vida Gerard Vergés va rebre nombrosos guardons: el 1981 va rebre el premi Carles Riba de poesia per ‘l’ombra rogenca de la lloba’, el 1985 va ser guardonat amb el premi Josep Pla per ‘13 biografies imperfectes’ i cinc anys més tard es va endur el guardó Josep Vallverdú per l’obra ‘Eros i art’. També va rebre el Premi crítica Serra d’Or per la traducció poètica  de tots els sonets de Shakesperare. A la dècada dels noranta, al 1997 va ser Creu de Sant Jordi i el 2009 l’ajuntament de Tortosa li va fer entrega de la medalla d’or de Tortosa.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

L’Ajuntament de Tortosa, conjuntament amb altres institucions i entitats, organitzaran un seguit d’actes per commemorar el desè aniversari de la mort de l’escriptor Gerard Vergés, amb l’objectiu de fer un reconeixement al seu llegat literari. Uns actes que s’han iniciat aquest dimecres a la biblioteca Marcel·lí Domingo amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna,  on s’ha llegit un fragment del poema ‘Cofre Àrab de Vergés en prop d’una vintena d’idiomes

L’acte, organitzat per l’Ajuntament, l’Associació Amigues i Amics per la Unesco de Tortosa i Òmnium cultural a les Terres de l’Ebre, ha comptat també amb una conferència sobre la figura i obra de Gerard Vergés a càrrec de Quim Melchor, editor de la revista Solstici….

Així s’ha donat el tret de sortida als actes de commemoració del desè aniversari de la mort de l’escriptor tortosí, Gerard Vergés, que organitzen l’Ajuntament de Tortosa i el departament de Cultura de la Generalitat. Uns actes  que s’allargaran fins l’abril de 2025 i que tenen com a ’objectiu  fer un reconeixement al seu llegat literari. Durant este any s’han organitzat presentacions de llibres, recitals, projeccions i taules rodones.  

L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, destaca que aquest ‘Any Vergés’ ha de servir per posar en valor la vida i obra de l’escriptor per transmetre el seu llegat amb la implicació de totes les administracions i entitats del territori.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Tortosa, Mar Lleixà, remarca que es tracta d’un dels autors més grans de la literatura ebrenca i catalana dels últims 50 anys. Per commemorar la seua figura Lleixà detalla que entre els actes que es preveuen hi ha la creació d’un premi literari, conferències i també es dignificarà l’espai Gerard Vergés, situat al Parc Municipal.

Al novembre les Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc es convertiran en un congrés monogràfic sobre Vergés, sota el títol ‘10 anys sense el poeta del jardí de les delícies’. També s’aproparà la figura del poeta als escolars, de la mà del professor jubilat, Manel Ollé. 

D’altra banda, la directora dels SSTT Cultura, Victòria Almuni, explica que aquest any ha de servir per donar a conèixer el llegat de Vergés més enllà de Tortosa que permetrà celebrar el 2031 el centenari del seu naixement.

Durant la seua vida Gerard Vergés va rebre nombrosos guardons: el 1981 va rebre el premi Carles Riba de poesia per ‘l’ombra rogenca de la lloba’, el 1985 va ser guardonat amb el premi Josep Pla per ‘13 biografies imperfectes’ i cinc anys més tard es va endur el guardó Josep Vallverdú per l’obra ‘Eros i art’. També va rebre el Premi crítica Serra d’Or per la traducció poètica  de tots els sonets de Shakesperare. A la dècada dels noranta, al 1997 va ser Creu de Sant Jordi i el 2009 l’ajuntament de Tortosa li va fer entrega de la medalla d’or de Tortosa.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

Comentaris dels lectors

Deixa el teu comentari

El teu email no serà publicat. Els camps necessaris estan marcats amb *


Continua llegint

Ràdio Tortosa

La de tots

Current track
TITLE
ARTIST