ERC vol desencallar la retirada del monument franquista de Tortosa amb la Llei catalana de Memòria Democràtica

Escrit per el 27 de febrer de 2024

Esquerra Republicana vol que en el termini d’un any, a partir de l’entrada en vigor de la llei catalana de memòria democràtica, es facin tots els tràmits i tasques necessàries per culminar la retirada del monument franquista, que encara és al riu Ebre al seu pas per Tortosa (Baix Ebre). Així ho fixen les esmenes que els diputats i les diputades republicans han registrat a la llei de memòria que encarrila els últims passos al Parlament. 

Maria Jesús Viña i Ariño, diputada al Parlament de Catalunya i ponent relatora de la Llei catalana de memòria democràtica…

En aquest sentit, la regidora republicana i tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Tortosa, Mar Lleixà,s’ha mostrat convençuda que amb  l’aplicació d’aquesta nova Llei i la incorporació concreta, al seu articulat, de la retirada del monument, es podrà desencallar el bloqueig derivat del procés judicial interposat i que va aturar el procés de retirada del monòlit franquista…

ERC proposa incorporar a la llei l’ampliació dels els supòsits de les víctimes de la repressió franquista”, i que de manera explícita, “es reconegui el poble gitano i romaní com a víctimes de la persecució, la discriminació i atemptats contra la seva identitat. I també, l’opressió que el franquisme va imposar a moltes dones per raó de gènere, d’orientació o identitat sexual”. A més, es vol afegir com a víctimes de la repressió cultural, les comunitats lingüístiques catalanes i araneses.

Esquerra Republicana també ha emfatitzat “incorporar la memòria democràtica com a assignatura al currículum educatiu de les escoles; amb rigor històric, pluralitat i perspectiva de gènere”.  Altres esmenes proposades  se centren a introduir a la llei l’habilitació un servei d’atenció a les víctimes, per reclamar a l’Estat espanyol reparacions o demandes davant de les persones, físiques o jurídiques, que van perpetrar violacions de drets humans o d’explotació de treballs forçats; i també, que la direcció del Memorial Democràtic sigui nomenada pel Govern de la Generalitat a través de concurs públic, amb una durada de quatre anys, renovable quatre anys més.  Finalment, també es demana reparar la memòria a les institucions que les autoritats franquistes van suprimir, i que puguin ser restituïdes i recuperar la seva personalitat jurídica.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

Esquerra Republicana vol que en el termini d’un any, a partir de l’entrada en vigor de la llei catalana de memòria democràtica, es facin tots els tràmits i tasques necessàries per culminar la retirada del monument franquista, que encara és al riu Ebre al seu pas per Tortosa (Baix Ebre). Així ho fixen les esmenes que els diputats i les diputades republicans han registrat a la llei de memòria que encarrila els últims passos al Parlament. 

Maria Jesús Viña i Ariño, diputada al Parlament de Catalunya i ponent relatora de la Llei catalana de memòria democràtica…

En aquest sentit, la regidora republicana i tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Tortosa, Mar Lleixà,s’ha mostrat convençuda que amb  l’aplicació d’aquesta nova Llei i la incorporació concreta, al seu articulat, de la retirada del monument, es podrà desencallar el bloqueig derivat del procés judicial interposat i que va aturar el procés de retirada del monòlit franquista…

ERC proposa incorporar a la llei l’ampliació dels els supòsits de les víctimes de la repressió franquista”, i que de manera explícita, “es reconegui el poble gitano i romaní com a víctimes de la persecució, la discriminació i atemptats contra la seva identitat. I també, l’opressió que el franquisme va imposar a moltes dones per raó de gènere, d’orientació o identitat sexual”. A més, es vol afegir com a víctimes de la repressió cultural, les comunitats lingüístiques catalanes i araneses.

Esquerra Republicana també ha emfatitzat “incorporar la memòria democràtica com a assignatura al currículum educatiu de les escoles; amb rigor històric, pluralitat i perspectiva de gènere”.  Altres esmenes proposades  se centren a introduir a la llei l’habilitació un servei d’atenció a les víctimes, per reclamar a l’Estat espanyol reparacions o demandes davant de les persones, físiques o jurídiques, que van perpetrar violacions de drets humans o d’explotació de treballs forçats; i també, que la direcció del Memorial Democràtic sigui nomenada pel Govern de la Generalitat a través de concurs públic, amb una durada de quatre anys, renovable quatre anys més.  Finalment, també es demana reparar la memòria a les institucions que les autoritats franquistes van suprimir, i que puguin ser restituïdes i recuperar la seva personalitat jurídica.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

Comentaris dels lectors

Deixa el teu comentari

El teu email no serà publicat. Els camps necessaris estan marcats amb *


Continua llegint

Ràdio Tortosa

La de tots

Current track
TITLE
ARTIST