L’exgerent de l’empresa Agrofruit de Tortosa, condemnat a 15 anys d’inhabilitació

Escrit per el 11 de març de 2024

El jutjat Mercantil de Tarragona ha resolt el cas del concurs de creditors d’Agrofruit que es va jutjar el passat mes de novembre. La sentència, a la qual ha tingut accés l’ACN, imposa a Xavier Guarner, exdirector general de l’empresa citrícola, quinze anys d’inhabilitació per administrar béns aliens i la restitució del dèficit concursal, que podria ascendir a “uns 30 MEUR”, segons fonts pròximes al cas. Els altres quatre membres de consell d’administració que van ser jutjats han estat condemnats a dos anys d’inhabilitació per al comerç i l’administració de béns aliens (la pena mínima) i a pagar solidàriament l’1% del dèficit del concurs de creditors. No es descarta que la defensa d’algun dels processats presenti recurs d’apel·lació a aquesta sentència.

Agrofruit Export s’havia situat el 2012 com la principal exportadora de cítrics de Catalunya (el 57%), amb més de 70 milions d’euros de facturació. El 2013 es va destapar una acumulació de deutes, de més de 50 milions d’euros i un patrimoni net negatiu d’uns 30 milions més. El seu exgerent havia ocultat milions d’euros de pèrdues amb una facturació fictícia durant anys, 16 milions d’ euros de desajust en els comptes falsos, segons detalla la resolució judicial.

El consell d’administració de l’empresa va obrir un concurs de creditors voluntari que es va tancar amb un conveni el 2016, on els proveïdors ordinaris acceptaven una quita de fins al 70% durant dos anys i les entitats financeres de fins al 50%. El creditor, acceptant aquesta “generosa” quita, demostrava que mantenia la confiança en la recuperació de l’empresa citrícola ebrenca, però el preu del fruit i la falta de finançament, perquè els bancs no els van voler donar nous préstecs, van fer caure la facturació fins als 18 milions d’euros la campanya 2017/2018.

Tampoc es va aconseguir trobar un comprador, el conveni no es va superar i a finals del 2018 Agrofruit va acabar tancant i executant la liquidació definitiva. Ara les naus d’Agrofruit Export i Ebrefruits són propietat del grup Ametller Origen.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

El jutjat Mercantil de Tarragona ha resolt el cas del concurs de creditors d’Agrofruit que es va jutjar el passat mes de novembre. La sentència, a la qual ha tingut accés l’ACN, imposa a Xavier Guarner, exdirector general de l’empresa citrícola, quinze anys d’inhabilitació per administrar béns aliens i la restitució del dèficit concursal, que podria ascendir a “uns 30 MEUR”, segons fonts pròximes al cas. Els altres quatre membres de consell d’administració que van ser jutjats han estat condemnats a dos anys d’inhabilitació per al comerç i l’administració de béns aliens (la pena mínima) i a pagar solidàriament l’1% del dèficit del concurs de creditors. No es descarta que la defensa d’algun dels processats presenti recurs d’apel·lació a aquesta sentència.

Agrofruit Export s’havia situat el 2012 com la principal exportadora de cítrics de Catalunya (el 57%), amb més de 70 milions d’euros de facturació. El 2013 es va destapar una acumulació de deutes, de més de 50 milions d’euros i un patrimoni net negatiu d’uns 30 milions més. El seu exgerent havia ocultat milions d’euros de pèrdues amb una facturació fictícia durant anys, 16 milions d’ euros de desajust en els comptes falsos, segons detalla la resolució judicial.

El consell d’administració de l’empresa va obrir un concurs de creditors voluntari que es va tancar amb un conveni el 2016, on els proveïdors ordinaris acceptaven una quita de fins al 70% durant dos anys i les entitats financeres de fins al 50%. El creditor, acceptant aquesta “generosa” quita, demostrava que mantenia la confiança en la recuperació de l’empresa citrícola ebrenca, però el preu del fruit i la falta de finançament, perquè els bancs no els van voler donar nous préstecs, van fer caure la facturació fins als 18 milions d’euros la campanya 2017/2018.

Tampoc es va aconseguir trobar un comprador, el conveni no es va superar i a finals del 2018 Agrofruit va acabar tancant i executant la liquidació definitiva. Ara les naus d’Agrofruit Export i Ebrefruits són propietat del grup Ametller Origen.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

Comentaris dels lectors

Deixa el teu comentari

El teu email no serà publicat. Els camps necessaris estan marcats amb *


Continua llegint

Ràdio Tortosa

La de tots

Current track
TITLE
ARTIST