FrikiGeek 16/11/2021

Escrit per el 16 de novembre de 2021

Actualizado: 18 novembre, 2021

 

Metavers

El concepte de món virtual pel qual Facebook o Google , Nvidia i Microsoft estan decidint apostar fins al punt que Facebook li ha canviat el nom a la seva empresa per Meta . No és cap mena de concepte nou, i ja hem vist aparicions en el món literari i cinematogràfic, amb pel·lícules com ‘Ready Player One’ o ‘Los Substitutos’ .

El Metavers és un món virtual , un al qual ens connectarem utilitzant una sèrie de dispositius que ens faran pensar que realment estem dins d’ell , interactuant amb tots els seus elements. Serà com realment teletransportar-se a un món totalment nou a través d’ulleres de realitat virtual i altres complements que ens permetran interactuar-hi.

Els mons virtuals no són res de nou, i n’hi ha una gran quantitat, sobretot en el sector dels videojocs. Tu et crees un personatge o avatar, i t’endinses en aquest món a viure aventures a través del teu ordinador. Tot i això, el metavers no busca ser un món de fantasia, sinó una mena de realitat alternativa en què podrem fer les mateixes coses que fem avui dia fora de casa, però sense moure’ns de l’habitació.

El terme metavers ve d’una novel·la de 1992 anomenada ‘Snow Crash’ , i és un terme que s’ha establert per descriure visions d’espais de treball tridimensionals o virtuals. Aquest metavers, per tant, significa un món virtual en què podem interactuar, i que ha estat creat per assemblar-se a una realitat externa.

Pel que fa al concepte precís de metavers pel qual aposten Facebook i altres empreses. La idea seria crear un univers paral·lel i completament virtual, al qual podrem accedir amb dispositius de realitat virtual i realitat augmentada, de manera que puguem interactuar entre nosaltres dins d’ell, i des de fora amb el contingut que tenim dins.

La clau d’aquest metavers és que pugui ser totalment immersiu, o si més no molt més del que és l’actual realitat virtual. Sí, tindrem unes ulleres que possiblement siguin semblants a les actuals per submergir-nos-hi, però també sensors que registrin els nostres moviments físics perquè el nostre avatar dins aquest metavers faci exactament el mateix.

Fins i tot també es pot fer que els dispositius que usem puguin interpretar les nostres expressions facials perquè el nostre avatar al metavers ens pugui recrear, i que així la resta de persones amb qui estiguem interactuant puguin entendre com ens sentim. Vaja, que el llenguatge corporal també formi part d’aquestes interaccions virtuals.

Una altra de les principals idees del metavers és que tinguem una total llibertat de creació, tant per fer el nostre avatar semblant a la nostra persona física com per donar-li un aspecte diferent, i també per crear l’entorn i els nostres negocis i habitacions al nostre gust.

Pensa com és Internet ara. És ple de comunitats virtuals, xarxes socials a les quals accedim des de diferents dispositius. Interactuem amb més persones de manera virtual que de forma física. Doncs el metavers seria fer un pas més per estrènyer el món físic i el virtual, barrejant-los tots dos en un univers nou administrat per l’empresa que aconsegueixi imposar el seu metavers.

 

Què pot oferir el metavers?

El metavers ens pot oferir el proper gran salt evolutiu d’Internet… o quedar-se en res perquè fracassi. Encara és molt aviat, i empreses com Facebook només estan començant a crear les infraestructures i els primers conceptes que portin a un futur on hi hagi dispositius capaços de portar-nos-hi. Per tant, és més un concepte, un llenç en blanc, que no pas una realitat a la qual puguem connectar-nos avui.

En la seva visió, Facebook espera que el metavers pugui oferir tantes oportunitats com el món físic real, amb la possibilitat de crear-hi els nostres propis negocis . Imagina’t poder caminar pels carrers d’una ciutat inventada, i xerrar amb els avatars virtuals d’altres persones, que han obert unes botigues i ens ofereixen comprar roba virtual, un cotxe virtual, o un apartament virtual, que obviament es pagarien en diners reals.

També pot tenir aplicacions pràctiques, com ara reunions de treball on tots comparteixin una oficina virtual connectant-se des de casa seva, i ni tan sols s’hagin de preocupar per arreglar-se per a la reunió. És igual si estàs en pijama o despentinat, el que la resta de persones veurà serà el teu avatar, el teu personatge virtual.

Un metavers també podria tenir la seva pròpia economia, amb algun tipus de moneda virtual que puguem comprar amb els nostres diners reals, o guanyar d’alguna manera dins les interaccions que ofereixi. Potser fins i tot es poden crear llocs de treball. “¿En què treballa el teu nebot? És l’encarregat d’una botiga virtual al metavers”.

I finalment, cercant una cosa més propera i humana, també ens permetrà interactuar amb persones que estan físicament lluny d’una manera més realista, mirant-nos als nostres ulls virtuals ia les nostres gesticulacions reproduïdes pels sensors del casc de realitat virtual que portem. Podrem parlar-nos, podrem passejar per mons virtuals, i no importarà des d’on ens connectem. Fins i tot podrem expressar-nos com realment ens sentim que som, i no com som físicament.

Evidentment, l’esperança de Facebook és que el metavers que s’imposi sigui el seu, perquè altres empreses en proposaran d’altres gairebé segur. Aleshores ells seran els que controlin i es beneficiïn de tot, de l’economia i de tots els negocis que es facin dins.

També cal esperar que el metavers estigui ple de micropagaments . Per exemple, pagar per canviar de roba al nostre avatar de la mateixa manera que paguem per la nostra roba. I posant-nos ja a pensar de debò, potser pagar per poder realitzar determinades accions íntimes amb altres persones, per poder utilitzar determinats materials en crear alguna cosa dins del metavers, i no ho sé. Pagar per més coses de les que paguem avui dia.

En tot cas, aquestes són suposicions. Avui dia el metavers és un concepte, una idea, i un llenç en blanc. Tindrà moltes possibilitats, però tot dependrà de la voluntat que hi hagi per crear-lo, del camí que se segueixi per fer-ho, i de com sigui d’accessible per a tothom. Perquè aquesta és una altra de les claus, que tots en puguem gaudir.

Quan serà real el metavers?

Actualment, el metavers és només un concepte que s’està començant a construir. L’empresa Meta, abans coneguda com a Facebook, ha presentat la idea i anuncia fortes inversions per convertir-la en real. Però encara falta veure si altres empreses s’uneixen a l’esforç per crear les tecnologies que ho facin possible.

Perquè encara no tenim les tecnologies que poden fer real aquest concepte . No tenim dispositius de realitat virtual que realment ens facin moure’ns com si estiguéssim dins aquest univers de manera realista. També manca tota la infraestructura en termes de disseny. És un univers que es vol crear, però encara no té regions, carrers ni res, únicament algunes habitacions virtuals que s’estan fent servir per a les primeres proves.

Durant els propers anys anirem veient com es van llançant nous dispositius que busquin connectar-nos amb aquesta nova realitat virtual. La idea és que en el futur siguin molt complets i de preus assequibles, però fins que això sigui real, possiblement encara no permetin grans interaccions i siguin força cars.

Per tant, encara estem molt lluny de poder connectar-nos tots a un metavers on interactuar. Manquen desenvolupar aquest univers virtual, i també desenvolupar la tecnologia que faci possible que ens hi connectem. També cal fer que, quan existeixi, aquesta tecnologia sigui assequible per a tothom.

No obstant això, durant els propers anys possiblement escoltis i llegeixis parlar sovint sobre aquest metavers, ja que cal esperar que diverses empreses comencin a desenvolupar tot el necessari per connectar-nos-hi. És un concepte interessant i ple de possibilitats de negoci per a les empreses, per la qual cosa de mica en mica anirem veient com se li dóna forma.

 

Quines serán les característiques del metavers

Edward Castronova , professor d’Economia i Telecomunicacions a la Universitat d’Indiana, ha realitzat estudis sobre els Metaversos, en els quals identifica tres característiques fonamentals:

 

Interactivitat: L’usuari és capaç de comunicar-se amb la resta d’usuaris, així com d’interactuar amb el Metavers . Això implica, a més, que els seus comportaments poden exercir influència sobre objectes o altres usuaris.

Corporeïtat: L’entorn al qual s’accedeix està sotmès a certes lleis de la física, i té recursos limitats. A més, aquest accés es fa en primera persona.

Persistència: Encara que no estigui cap usuari connectat al Metavers, el sistema segueix funcionant i no es para. A més, les posicions en què es trobaven els usuaris en tancar les seves sessions seran guardades, per tornar a carregar-los al mateix punt quan tornin a connectar-se.

Si s’analitza el concepte de Metavers des d’un sentit més ampli que la definició de món virtual que li va atorgar Stephenson el 1991, podem distingir els diferents mons sintètics, com a pertanyents a quatre tipus diferents.

 

Jocs i mons virtuals: A aquest tipus pertanyen els més similars al comentat a la novel·la Snow Crash . Es tracta d’entorns virtuals totalment immersius, on l’usuari se submergeix en una experiència de contacte amb altres usuaris i elements dins un món virtual. Aquest contacte pot estar orientat a un joc (per exemple World of Warcraft o Tibia ), o més aviat orientat a l’aspecte social del metavers, com a Second Life .

Mons mirall: Són representacions virtuals detallades d’un o diversos aspectes del món real. L’exemple més clar és el de Google Earth, que representa la geografia mundial mitjançant imatges aèries.

Realitat augmentada: Consisteixen en l’aplicació de la tecnologia de mons mirall per a aplicacions reals, que solucionen certes situacions a la nostra vida quotidiana. Aquestes eines expandeixen el món físic perceptible pels usuaris i estableixen una nova dimensió d’informació útil.

Lifelogging: Engloba els sistemes que recullen dades sobre la vida quotidiana, per tal de ser aplicats mitjançant estadístiques.

 

 

Rescaten una jove segrestada gràcies a un senyal d’alerta apres a Tik Tok

És un gest que alerta d’una situació de violència envers la dona. És un senyal fet amb una mà on s’aixeca amb el palmell cap a fora, es fica el polze a la mà i es tanquen la resta de dits al voltant del polze

Una noia de 16 anys de Carolina del Nord ha estat rescatada d’un segrest per la policia gràcies a un senyal d’ajuda contra les situacions de violència que va aprendre a Tik Tok.

Els pares de la jove, d’Ashville, van reportar la desaparició dimarts passat. Dos dies després, dijous, un home va trucar a la policia per alertar que havia vist una nena en perill en un cotxe en una carretera interestatal, segons explica la CNN.

El denunciant es trobava darrere del vehicle on viatjava la noia i va veure que ella feia un gest amb les mans que havia vist a Tik Tok i que representa la violència a la llar, segons han explicat a través d’un comunicat des de l’Oficina del Sheriff a Kentucky.

El gest es tracta d’un senyal fet amb una mà on s’aixeca amb el palmell cap a fora, es fica el polze a la mà i es tanquen la resta de dits al voltant del polze, segons va difondre la Fundació Canadenca de la Dona.

Segons ha explicat la policia a la CNN, la noia havia après el gest a Tik Tok. L’home que va denunciar va estar darrere del vehicle durant uns quants quilòmetres en contacte amb la policia, que finalment va poder parar el cotxe i rescatar-la del segrest. El sospitós ha estat arrestat i acusat de retenció il·legal d’una menor.

Altres senyals per alertar de situacions de violència

No és la primera vegada que s’elabora un codi com aquest per alertar d’una situació de violència sense que se n’adoni l’agressor. Fa uns anys, un cartell va començar a aparèixer pels banys femenins de diversos pubs d’Anglaterra i animava les dones que se sentissin insegures a preguntar a la barra per l’Àngela. D’aquesta manera els cambrers sabrien que la dona necessitava ajuda i trucarien a un taxi o l’ajudarien de manera discreta.

Aquesta estratègia es va difondre per diversos llocs del món. A altres països, com a Portugal, alguns restaurants van triar el nom d’una beguda, com Angel shot, i depenent de la situació es demanava amb gel o llimona. A Espanya, al principi de la pandèmia del coronavirus els farmacèutics també van determinar un codi per socórrer a les dones que patien violència de gènere. Es tractava de demanar una “mascareta 19” perquè el farmacèutic sabés que la dona estava en perill i actués en conseqüència. A aquesta iniciativa s’hi van sumar més de 16.000 farmàcies espanyoles.

 

 

Va viure sis mesos amb un telèfon a l’estómac

En un cas únic a Egipte, els metges de l’Hospital de la Universitat d’Assuan, a la ciutat homònima, van fer una cirurgia d’emergència per extreure un petit telèfon que havia estat dins de l’estómac d’un home durant sis mesos.

El pacient, un reclús anomenat Mohamed Ismail Mohamed, va ser portat a la sala d’emergències amb un fort dolor abdominal, i una tomografia va revelar que hi havia un cos estrany als seus intestins. L’home va ser preparat per a la cirurgia, i els metges van aconseguir retirar l’objecte, que va ser un petit telèfon mòbil embolicat amb paper film.

Els cirurgians no van treure la pel·lícula de plàstic que protegia el telèfon fins que va arribar la policia, però estava clar què hi havia a dins. El pacient (que segons els informes està estable ara i menjant normalment), va confirmar que s’havia empassat el mòbil sis mesos abans, com ho havia fet en el passat, però aquesta vegada mai no va sortir per l’altre extrem…

Mohamed va dir als metges que s’havia empassat el petit telèfon mòbil en anteriors oportunitats, per evitar haver-lo d’entregar als guàrdies en cas d’un registre, però que sempre l’havia excretat. En aquesta última ocasió, el va carregar, el va fer servir per parlar amb gent a l’exterior, i després se’l va empassar. Només que aquesta vegada, no ho va expulsar per mig any, però no es va preocupar gaire, sinó que va menjar i va beure normalment.

L’home va dir que mai no es va sentir inflat o restrenyit, però un dia va començar a sentir un fort mal d’estómac i va ser llavors quan el van portar a l’hospital. Els metges van dir que presentava una inflamació severa i infecció dels intestins, però que les coses podrien haver estat molt pitjors si el telèfon no hagués estat embolicat en paper d’alumini.

 

 

Roba per a robots: el nou hit de moda al Japó

Rocket Road és una original marca de roba japonesa, la particularitat de la qual és que no està dirigida a humans, sinó a robots de totes les formes i mides. L’objectiu és oferir opcions de personalització i tancar la bretxa entre humans i màquines.

El mes passat, Rocket Road va anunciar el llançament de la primera línia de fundes protectores funcionals per a braços robòtics. Aquestes fundes decoratives i funcionals estan disponibles en més de 40 colors diferents, poden estar fetes de material a prova de pols, antibacterià, repel·lent a l’aigua o resistent a la calor, i estan destinades a alegrar l’entorn de treball, que altrament seria insípid i proporcionar als braços robòtics una mica de personalitat. Però aquest és només el darrer projecte de l?empresa. Rocket Road ha estat creant roba per a robots durant molt de temps i té una cartera força impressionant.

Val la pena considerar que els robots són molt populars al Japó, des dels adorables bots canins aibo, fins a robots humanoides més avançats capaços d’imitar moviments i accions humans complexos. I tots necessiten roba…

“S’ha tornat ‘natural’ que els robots usin roba”, va dir el director executiu de Rocket Road, Yukinori Izumi. “Seria fantàstic si poguéssim acostar les persones a través de la roba dels robots, i moltes persones, inclosos nens, dones i ancians, s’aproparien als robots i els farien servir per enriquir les seves vides i la seva vida social. I em sentiria honrat si la roba de robot passés a ser una nova categoria a la indústria de la confecció, i convertir-se en una nova cultura al Japó».

Si bé la roba de robot pot semblar una broma, segons el lloc web de Rocket Road, és un negoci seriós que requereix la major cura i dedicació. La roba no només s’ha d’adaptar perfectament a cada robot mentre es veu a la moda, sinó que també hi ha altres factors que cal considerar.

Per exemple, el pes de la roba pot tenir un impacte en el sensor d’equilibri del robot, la roba es pot incendiar a causa de la calor generada pels components elèctrics del robot i, per últim, però no menys important, el robot ha de funcionar igual que bé amb o sense la roba. Aquestes són totes les coses que Rocket Road ha de tenir en compte en dissenyar els seus outfits de robot.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

 

Metavers

El concepte de món virtual pel qual Facebook o Google , Nvidia i Microsoft estan decidint apostar fins al punt que Facebook li ha canviat el nom a la seva empresa per Meta . No és cap mena de concepte nou, i ja hem vist aparicions en el món literari i cinematogràfic, amb pel·lícules com ‘Ready Player One’ o ‘Los Substitutos’ .

El Metavers és un món virtual , un al qual ens connectarem utilitzant una sèrie de dispositius que ens faran pensar que realment estem dins d’ell , interactuant amb tots els seus elements. Serà com realment teletransportar-se a un món totalment nou a través d’ulleres de realitat virtual i altres complements que ens permetran interactuar-hi.

Els mons virtuals no són res de nou, i n’hi ha una gran quantitat, sobretot en el sector dels videojocs. Tu et crees un personatge o avatar, i t’endinses en aquest món a viure aventures a través del teu ordinador. Tot i això, el metavers no busca ser un món de fantasia, sinó una mena de realitat alternativa en què podrem fer les mateixes coses que fem avui dia fora de casa, però sense moure’ns de l’habitació.

El terme metavers ve d’una novel·la de 1992 anomenada ‘Snow Crash’ , i és un terme que s’ha establert per descriure visions d’espais de treball tridimensionals o virtuals. Aquest metavers, per tant, significa un món virtual en què podem interactuar, i que ha estat creat per assemblar-se a una realitat externa.

Pel que fa al concepte precís de metavers pel qual aposten Facebook i altres empreses. La idea seria crear un univers paral·lel i completament virtual, al qual podrem accedir amb dispositius de realitat virtual i realitat augmentada, de manera que puguem interactuar entre nosaltres dins d’ell, i des de fora amb el contingut que tenim dins.

La clau d’aquest metavers és que pugui ser totalment immersiu, o si més no molt més del que és l’actual realitat virtual. Sí, tindrem unes ulleres que possiblement siguin semblants a les actuals per submergir-nos-hi, però també sensors que registrin els nostres moviments físics perquè el nostre avatar dins aquest metavers faci exactament el mateix.

Fins i tot també es pot fer que els dispositius que usem puguin interpretar les nostres expressions facials perquè el nostre avatar al metavers ens pugui recrear, i que així la resta de persones amb qui estiguem interactuant puguin entendre com ens sentim. Vaja, que el llenguatge corporal també formi part d’aquestes interaccions virtuals.

Una altra de les principals idees del metavers és que tinguem una total llibertat de creació, tant per fer el nostre avatar semblant a la nostra persona física com per donar-li un aspecte diferent, i també per crear l’entorn i els nostres negocis i habitacions al nostre gust.

Pensa com és Internet ara. És ple de comunitats virtuals, xarxes socials a les quals accedim des de diferents dispositius. Interactuem amb més persones de manera virtual que de forma física. Doncs el metavers seria fer un pas més per estrènyer el món físic i el virtual, barrejant-los tots dos en un univers nou administrat per l’empresa que aconsegueixi imposar el seu metavers.

 

Què pot oferir el metavers?

El metavers ens pot oferir el proper gran salt evolutiu d’Internet… o quedar-se en res perquè fracassi. Encara és molt aviat, i empreses com Facebook només estan començant a crear les infraestructures i els primers conceptes que portin a un futur on hi hagi dispositius capaços de portar-nos-hi. Per tant, és més un concepte, un llenç en blanc, que no pas una realitat a la qual puguem connectar-nos avui.

En la seva visió, Facebook espera que el metavers pugui oferir tantes oportunitats com el món físic real, amb la possibilitat de crear-hi els nostres propis negocis . Imagina’t poder caminar pels carrers d’una ciutat inventada, i xerrar amb els avatars virtuals d’altres persones, que han obert unes botigues i ens ofereixen comprar roba virtual, un cotxe virtual, o un apartament virtual, que obviament es pagarien en diners reals.

També pot tenir aplicacions pràctiques, com ara reunions de treball on tots comparteixin una oficina virtual connectant-se des de casa seva, i ni tan sols s’hagin de preocupar per arreglar-se per a la reunió. És igual si estàs en pijama o despentinat, el que la resta de persones veurà serà el teu avatar, el teu personatge virtual.

Un metavers també podria tenir la seva pròpia economia, amb algun tipus de moneda virtual que puguem comprar amb els nostres diners reals, o guanyar d’alguna manera dins les interaccions que ofereixi. Potser fins i tot es poden crear llocs de treball. “¿En què treballa el teu nebot? És l’encarregat d’una botiga virtual al metavers”.

I finalment, cercant una cosa més propera i humana, també ens permetrà interactuar amb persones que estan físicament lluny d’una manera més realista, mirant-nos als nostres ulls virtuals ia les nostres gesticulacions reproduïdes pels sensors del casc de realitat virtual que portem. Podrem parlar-nos, podrem passejar per mons virtuals, i no importarà des d’on ens connectem. Fins i tot podrem expressar-nos com realment ens sentim que som, i no com som físicament.

Evidentment, l’esperança de Facebook és que el metavers que s’imposi sigui el seu, perquè altres empreses en proposaran d’altres gairebé segur. Aleshores ells seran els que controlin i es beneficiïn de tot, de l’economia i de tots els negocis que es facin dins.

També cal esperar que el metavers estigui ple de micropagaments . Per exemple, pagar per canviar de roba al nostre avatar de la mateixa manera que paguem per la nostra roba. I posant-nos ja a pensar de debò, potser pagar per poder realitzar determinades accions íntimes amb altres persones, per poder utilitzar determinats materials en crear alguna cosa dins del metavers, i no ho sé. Pagar per més coses de les que paguem avui dia.

En tot cas, aquestes són suposicions. Avui dia el metavers és un concepte, una idea, i un llenç en blanc. Tindrà moltes possibilitats, però tot dependrà de la voluntat que hi hagi per crear-lo, del camí que se segueixi per fer-ho, i de com sigui d’accessible per a tothom. Perquè aquesta és una altra de les claus, que tots en puguem gaudir.

Quan serà real el metavers?

Actualment, el metavers és només un concepte que s’està començant a construir. L’empresa Meta, abans coneguda com a Facebook, ha presentat la idea i anuncia fortes inversions per convertir-la en real. Però encara falta veure si altres empreses s’uneixen a l’esforç per crear les tecnologies que ho facin possible.

Perquè encara no tenim les tecnologies que poden fer real aquest concepte . No tenim dispositius de realitat virtual que realment ens facin moure’ns com si estiguéssim dins aquest univers de manera realista. També manca tota la infraestructura en termes de disseny. És un univers que es vol crear, però encara no té regions, carrers ni res, únicament algunes habitacions virtuals que s’estan fent servir per a les primeres proves.

Durant els propers anys anirem veient com es van llançant nous dispositius que busquin connectar-nos amb aquesta nova realitat virtual. La idea és que en el futur siguin molt complets i de preus assequibles, però fins que això sigui real, possiblement encara no permetin grans interaccions i siguin força cars.

Per tant, encara estem molt lluny de poder connectar-nos tots a un metavers on interactuar. Manquen desenvolupar aquest univers virtual, i també desenvolupar la tecnologia que faci possible que ens hi connectem. També cal fer que, quan existeixi, aquesta tecnologia sigui assequible per a tothom.

No obstant això, durant els propers anys possiblement escoltis i llegeixis parlar sovint sobre aquest metavers, ja que cal esperar que diverses empreses comencin a desenvolupar tot el necessari per connectar-nos-hi. És un concepte interessant i ple de possibilitats de negoci per a les empreses, per la qual cosa de mica en mica anirem veient com se li dóna forma.

 

Quines serán les característiques del metavers

Edward Castronova , professor d’Economia i Telecomunicacions a la Universitat d’Indiana, ha realitzat estudis sobre els Metaversos, en els quals identifica tres característiques fonamentals:

 

Interactivitat: L’usuari és capaç de comunicar-se amb la resta d’usuaris, així com d’interactuar amb el Metavers . Això implica, a més, que els seus comportaments poden exercir influència sobre objectes o altres usuaris.

Corporeïtat: L’entorn al qual s’accedeix està sotmès a certes lleis de la física, i té recursos limitats. A més, aquest accés es fa en primera persona.

Persistència: Encara que no estigui cap usuari connectat al Metavers, el sistema segueix funcionant i no es para. A més, les posicions en què es trobaven els usuaris en tancar les seves sessions seran guardades, per tornar a carregar-los al mateix punt quan tornin a connectar-se.

Si s’analitza el concepte de Metavers des d’un sentit més ampli que la definició de món virtual que li va atorgar Stephenson el 1991, podem distingir els diferents mons sintètics, com a pertanyents a quatre tipus diferents.

 

Jocs i mons virtuals: A aquest tipus pertanyen els més similars al comentat a la novel·la Snow Crash . Es tracta d’entorns virtuals totalment immersius, on l’usuari se submergeix en una experiència de contacte amb altres usuaris i elements dins un món virtual. Aquest contacte pot estar orientat a un joc (per exemple World of Warcraft o Tibia ), o més aviat orientat a l’aspecte social del metavers, com a Second Life .

Mons mirall: Són representacions virtuals detallades d’un o diversos aspectes del món real. L’exemple més clar és el de Google Earth, que representa la geografia mundial mitjançant imatges aèries.

Realitat augmentada: Consisteixen en l’aplicació de la tecnologia de mons mirall per a aplicacions reals, que solucionen certes situacions a la nostra vida quotidiana. Aquestes eines expandeixen el món físic perceptible pels usuaris i estableixen una nova dimensió d’informació útil.

Lifelogging: Engloba els sistemes que recullen dades sobre la vida quotidiana, per tal de ser aplicats mitjançant estadístiques.

 

 

Rescaten una jove segrestada gràcies a un senyal d’alerta apres a Tik Tok

És un gest que alerta d’una situació de violència envers la dona. És un senyal fet amb una mà on s’aixeca amb el palmell cap a fora, es fica el polze a la mà i es tanquen la resta de dits al voltant del polze

Una noia de 16 anys de Carolina del Nord ha estat rescatada d’un segrest per la policia gràcies a un senyal d’ajuda contra les situacions de violència que va aprendre a Tik Tok.

Els pares de la jove, d’Ashville, van reportar la desaparició dimarts passat. Dos dies després, dijous, un home va trucar a la policia per alertar que havia vist una nena en perill en un cotxe en una carretera interestatal, segons explica la CNN.

El denunciant es trobava darrere del vehicle on viatjava la noia i va veure que ella feia un gest amb les mans que havia vist a Tik Tok i que representa la violència a la llar, segons han explicat a través d’un comunicat des de l’Oficina del Sheriff a Kentucky.

El gest es tracta d’un senyal fet amb una mà on s’aixeca amb el palmell cap a fora, es fica el polze a la mà i es tanquen la resta de dits al voltant del polze, segons va difondre la Fundació Canadenca de la Dona.

Segons ha explicat la policia a la CNN, la noia havia après el gest a Tik Tok. L’home que va denunciar va estar darrere del vehicle durant uns quants quilòmetres en contacte amb la policia, que finalment va poder parar el cotxe i rescatar-la del segrest. El sospitós ha estat arrestat i acusat de retenció il·legal d’una menor.

Altres senyals per alertar de situacions de violència

No és la primera vegada que s’elabora un codi com aquest per alertar d’una situació de violència sense que se n’adoni l’agressor. Fa uns anys, un cartell va començar a aparèixer pels banys femenins de diversos pubs d’Anglaterra i animava les dones que se sentissin insegures a preguntar a la barra per l’Àngela. D’aquesta manera els cambrers sabrien que la dona necessitava ajuda i trucarien a un taxi o l’ajudarien de manera discreta.

Aquesta estratègia es va difondre per diversos llocs del món. A altres països, com a Portugal, alguns restaurants van triar el nom d’una beguda, com Angel shot, i depenent de la situació es demanava amb gel o llimona. A Espanya, al principi de la pandèmia del coronavirus els farmacèutics també van determinar un codi per socórrer a les dones que patien violència de gènere. Es tractava de demanar una “mascareta 19” perquè el farmacèutic sabés que la dona estava en perill i actués en conseqüència. A aquesta iniciativa s’hi van sumar més de 16.000 farmàcies espanyoles.

 

 

Va viure sis mesos amb un telèfon a l’estómac

En un cas únic a Egipte, els metges de l’Hospital de la Universitat d’Assuan, a la ciutat homònima, van fer una cirurgia d’emergència per extreure un petit telèfon que havia estat dins de l’estómac d’un home durant sis mesos.

El pacient, un reclús anomenat Mohamed Ismail Mohamed, va ser portat a la sala d’emergències amb un fort dolor abdominal, i una tomografia va revelar que hi havia un cos estrany als seus intestins. L’home va ser preparat per a la cirurgia, i els metges van aconseguir retirar l’objecte, que va ser un petit telèfon mòbil embolicat amb paper film.

Els cirurgians no van treure la pel·lícula de plàstic que protegia el telèfon fins que va arribar la policia, però estava clar què hi havia a dins. El pacient (que segons els informes està estable ara i menjant normalment), va confirmar que s’havia empassat el mòbil sis mesos abans, com ho havia fet en el passat, però aquesta vegada mai no va sortir per l’altre extrem…

Mohamed va dir als metges que s’havia empassat el petit telèfon mòbil en anteriors oportunitats, per evitar haver-lo d’entregar als guàrdies en cas d’un registre, però que sempre l’havia excretat. En aquesta última ocasió, el va carregar, el va fer servir per parlar amb gent a l’exterior, i després se’l va empassar. Només que aquesta vegada, no ho va expulsar per mig any, però no es va preocupar gaire, sinó que va menjar i va beure normalment.

L’home va dir que mai no es va sentir inflat o restrenyit, però un dia va començar a sentir un fort mal d’estómac i va ser llavors quan el van portar a l’hospital. Els metges van dir que presentava una inflamació severa i infecció dels intestins, però que les coses podrien haver estat molt pitjors si el telèfon no hagués estat embolicat en paper d’alumini.

 

 

Roba per a robots: el nou hit de moda al Japó

Rocket Road és una original marca de roba japonesa, la particularitat de la qual és que no està dirigida a humans, sinó a robots de totes les formes i mides. L’objectiu és oferir opcions de personalització i tancar la bretxa entre humans i màquines.

El mes passat, Rocket Road va anunciar el llançament de la primera línia de fundes protectores funcionals per a braços robòtics. Aquestes fundes decoratives i funcionals estan disponibles en més de 40 colors diferents, poden estar fetes de material a prova de pols, antibacterià, repel·lent a l’aigua o resistent a la calor, i estan destinades a alegrar l’entorn de treball, que altrament seria insípid i proporcionar als braços robòtics una mica de personalitat. Però aquest és només el darrer projecte de l?empresa. Rocket Road ha estat creant roba per a robots durant molt de temps i té una cartera força impressionant.

Val la pena considerar que els robots són molt populars al Japó, des dels adorables bots canins aibo, fins a robots humanoides més avançats capaços d’imitar moviments i accions humans complexos. I tots necessiten roba…

“S’ha tornat ‘natural’ que els robots usin roba”, va dir el director executiu de Rocket Road, Yukinori Izumi. “Seria fantàstic si poguéssim acostar les persones a través de la roba dels robots, i moltes persones, inclosos nens, dones i ancians, s’aproparien als robots i els farien servir per enriquir les seves vides i la seva vida social. I em sentiria honrat si la roba de robot passés a ser una nova categoria a la indústria de la confecció, i convertir-se en una nova cultura al Japó».

Si bé la roba de robot pot semblar una broma, segons el lloc web de Rocket Road, és un negoci seriós que requereix la major cura i dedicació. La roba no només s’ha d’adaptar perfectament a cada robot mentre es veu a la moda, sinó que també hi ha altres factors que cal considerar.

Per exemple, el pes de la roba pot tenir un impacte en el sensor d’equilibri del robot, la roba es pot incendiar a causa de la calor generada pels components elèctrics del robot i, per últim, però no menys important, el robot ha de funcionar igual que bé amb o sense la roba. Aquestes són totes les coses que Rocket Road ha de tenir en compte en dissenyar els seus outfits de robot.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

Comentaris dels lectors

Deixa el teu comentari

El teu email no serà publicat. Els camps necessaris estan marcats amb *


Continua llegint

Ràdio Tortosa

La de tots

Current track
TITLE
ARTIST