Arrenca a Castelló el judici pels terratrèmols del projecte Castor

Escrit per el 18 d'octubre de 2021

El cas Castor arriba avui a judici pels terratrèmols que van provocar les injeccions de gas al magatzem submarí a partir de setembre de 2013. L’expresident d’Escal UGS, Recaredo del Potro i  l’exconseller delegat, José Luis Martínez Dalmau, declaren avui a l’Audiència Provincial de Castelló. Els dos directius, acusats de delicte ambiental, s’enfronten a peticions d’entre sis i set anys de presó.  El relat judicial considerava que la seva actuació, com a principals responsables de l’empresa concessionària del projecte Castor, van generar “una situació de perill potencialment catastròfic” amb les primeres injeccions de gas al magatzem submarí davant la costa de Vinaròs i Alcanar. El jutge els va retreure que, malgrat ser conscients del perill sísmic del qual havien alertat institucions científiques com l’Observatori de l’Ebre i diversos informes tècnics, van decidir injectar gas al subsòl. Fins i tot van mantenir les operacions segons les previsions a partir del moment que els terratrèmols van ser detectats. Ho van fer, quan ja havien estat oficialment advertits del perill. Malgrat això, van arribar a triplicar durant una jornada el volum previ de gas injecta i van mantenir el pla d’injeccions durant gairebé una setmana. Segons van calcular diferents institucions científiques l’onada sísmica va arribar a superar els mil moviments durant els mesos posteriors, amb un terratrèmol de fins a 4,3 graus a l’escala de Richter.

Juntament amb Fiscalia i Arca Ibérica, els afectats pels terratrèmols del Castor, sota la plataforma Aplaca, exerciran l’acusació particular. Els 123 socis de l’entitat Reclamen a l’empresa, una indemnització pels danys morals pel pànic i la inseguretat patida durant l’onada sísmica. Aquesta petició concreta s’eleva a 15.000 euros per persona, 1.845.000 euros en total, molt per sobre dels 2.500 euros inicialment anunciats per la mateixa entitat.Es tracta, segons reconeixen des de l’entitat, de la mateixa xifra que van percebre els afectats pel naufragi del creuer Costa Concordia a Itàlia, l’any 2012. Joan Ferrando és el president d’Aplaca…

El president d’Aplaca, Joan Ferrando, recorda que tota la ciutadania ha resultat damnificada pel projecte Castor més enllà dels afectats directes pels terratrèmols….

La vista, que arriba 7 anys després de l’episodi sísmic i el tancament d’unes instal·lacions encara pendents de desmantellament, no abordarà les possibles irregularitats en el disseny i la tramitació del projecte, així com tampoc l’escàndol pel finançament i cost final, que pot superar els 2.000 milions d’euros a càrrec de les arques públiques estatals.

El judici que tindrà lloc a la secció primera de l’Audiència Provincial de Castelló s’allargarà durant, almenys, quatre setmanes. No només per la gran llista inicial de gairebé 200 testimonis citats –que durant les últimes setmanes s’ha escurçat notablement- sinó per la gran quantitat d’informes i declaracions de perits –una seixantena- que, en teoria, han d’aportar claredat sobre els fets que es jutgen. De moment, s’han marcat sessions, a banda de la primera jornada, els dies 19, 20, 25, 26 i 27 d’octubre, així com el 2, 3, 8, 9, 10 i 15 de novembre.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Twitter

🎄Tots els detalls de la Fira de Nadal i la pista de gel de #Tortosa 👇🏼

@Tortosa @Tortosames @Sisco_72

🥇📃 Entrevistem als guanyadors dels Premis de Recerca 2021 del @CCBaixEbre
No us ho perdeu👇🏼

Núria Aragonés té 18 anys i ja ha publicat un llibre 'El fotògraf tortosí de Mauthausen'. L'obra va nèixer arran el seu treball de recerca i s'inclou a la col·lecció 'Ebrencs al camp de concentració que edita Amics i Amigues de l'Ebre. Ens ho explica 👇🏽

@Marc_educacio

🎙️Per als més nostàlgics vam entrevistar a Jaume Cordorniu, autor del 📘 'Històries de la #Harlem ' 🎶

⚠ Atenció. El Meteocat alerta que durant les pròximes hores encara hi poden haver precipitacions molt intenses, que poden anar acompanyades d'altres episodis violents. Eviteu barrancs i zones inundables.

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}

El cas Castor arriba avui a judici pels terratrèmols que van provocar les injeccions de gas al magatzem submarí a partir de setembre de 2013. L’expresident d’Escal UGS, Recaredo del Potro i  l’exconseller delegat, José Luis Martínez Dalmau, declaren avui a l’Audiència Provincial de Castelló. Els dos directius, acusats de delicte ambiental, s’enfronten a peticions d’entre sis i set anys de presó.  El relat judicial considerava que la seva actuació, com a principals responsables de l’empresa concessionària del projecte Castor, van generar “una situació de perill potencialment catastròfic” amb les primeres injeccions de gas al magatzem submarí davant la costa de Vinaròs i Alcanar. El jutge els va retreure que, malgrat ser conscients del perill sísmic del qual havien alertat institucions científiques com l’Observatori de l’Ebre i diversos informes tècnics, van decidir injectar gas al subsòl. Fins i tot van mantenir les operacions segons les previsions a partir del moment que els terratrèmols van ser detectats. Ho van fer, quan ja havien estat oficialment advertits del perill. Malgrat això, van arribar a triplicar durant una jornada el volum previ de gas injecta i van mantenir el pla d’injeccions durant gairebé una setmana. Segons van calcular diferents institucions científiques l’onada sísmica va arribar a superar els mil moviments durant els mesos posteriors, amb un terratrèmol de fins a 4,3 graus a l’escala de Richter.

Juntament amb Fiscalia i Arca Ibérica, els afectats pels terratrèmols del Castor, sota la plataforma Aplaca, exerciran l’acusació particular. Els 123 socis de l’entitat Reclamen a l’empresa, una indemnització pels danys morals pel pànic i la inseguretat patida durant l’onada sísmica. Aquesta petició concreta s’eleva a 15.000 euros per persona, 1.845.000 euros en total, molt per sobre dels 2.500 euros inicialment anunciats per la mateixa entitat.Es tracta, segons reconeixen des de l’entitat, de la mateixa xifra que van percebre els afectats pel naufragi del creuer Costa Concordia a Itàlia, l’any 2012. Joan Ferrando és el president d’Aplaca…

El president d’Aplaca, Joan Ferrando, recorda que tota la ciutadania ha resultat damnificada pel projecte Castor més enllà dels afectats directes pels terratrèmols….

La vista, que arriba 7 anys després de l’episodi sísmic i el tancament d’unes instal·lacions encara pendents de desmantellament, no abordarà les possibles irregularitats en el disseny i la tramitació del projecte, així com tampoc l’escàndol pel finançament i cost final, que pot superar els 2.000 milions d’euros a càrrec de les arques públiques estatals.

El judici que tindrà lloc a la secció primera de l’Audiència Provincial de Castelló s’allargarà durant, almenys, quatre setmanes. No només per la gran llista inicial de gairebé 200 testimonis citats –que durant les últimes setmanes s’ha escurçat notablement- sinó per la gran quantitat d’informes i declaracions de perits –una seixantena- que, en teoria, han d’aportar claredat sobre els fets que es jutgen. De moment, s’han marcat sessions, a banda de la primera jornada, els dies 19, 20, 25, 26 i 27 d’octubre, així com el 2, 3, 8, 9, 10 i 15 de novembre.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix via Email

Twitter

🎄Tots els detalls de la Fira de Nadal i la pista de gel de #Tortosa 👇🏼

@Tortosa @Tortosames @Sisco_72

🥇📃 Entrevistem als guanyadors dels Premis de Recerca 2021 del @CCBaixEbre
No us ho perdeu👇🏼

Núria Aragonés té 18 anys i ja ha publicat un llibre 'El fotògraf tortosí de Mauthausen'. L'obra va nèixer arran el seu treball de recerca i s'inclou a la col·lecció 'Ebrencs al camp de concentració que edita Amics i Amigues de l'Ebre. Ens ho explica 👇🏽

@Marc_educacio

🎙️Per als més nostàlgics vam entrevistar a Jaume Cordorniu, autor del 📘 'Històries de la #Harlem ' 🎶

⚠ Atenció. El Meteocat alerta que durant les pròximes hores encara hi poden haver precipitacions molt intenses, que poden anar acompanyades d'altres episodis violents. Eviteu barrancs i zones inundables.

Rep les notícies al mail

Llegeix-la aquí

{"slides_column":"1","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"true"}
Etiquetes

Comentaris dels lectors

Deixa el teu comentari

El teu email no serà publicat. Els camps necessaris estan marcats amb *


Continua llegint

Ràdio Tortosa

La de tots

Current track
TITLE
ARTIST